BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye toplantısı

  • 17 Ekim 2019
  • 1.820 kez görüntülendi.
BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye toplantısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatı’nın bölgede çatışmaların şiddetlenmesine neden olacağından dolayı kaygısını bildirdi.

BMGK, Avrupa Birliği (AB) üyesi Fransa, Almanya, İngiltere, Polonya ve Belçika’nın talebi üzerine Suriye’nin kuzeydoğusundaki gelişmeleri kapalı oturumda görüştü.

Oturumun ardından BMGK adına ortak açıklama yapan konseyin ekim dönem başkanı Güney Afrika’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Jerry Matjila, “BMGK, BM’nin terör listesinde olan DAEŞ teröristlerinin kaçmasından ve insani durumun daha fazla kötüleşmesinden derin endişe duyuyor.” dedi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’ye “harekatı derhal durdurması ve ateşkes ilan etmesi” çağrısında bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve beraberindeki heyetin ateşkes ve müzakere edilmiş bir çözüm için Türkiye’ye gittiğini belirten Craft, harekatın “DAEŞ ile mücadeleyi tehlikeye attığını, sivilleri ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı tehlikeye soktuğunu” savundu.

Türkiye’ye ”uluslararası hukuk ve insani hukuku ihlal edecek herhangi bir adımının kabul edilemez” olduğunun iletildiğini ifade eden Craft, Kürt nüfusun, Hristiyanlar da dahil dini azınlıkların ve sivil altyapının hedef alınmaması, insani krizin yaşanmaması gerektiğini ve insan hakları ihlallerinden sorumlu yetkililerin ve şahısların sorumlu tutulacağını ifade etti.

BMGK, 5 AB ülkesi adına açıklama yapan Almanya’nın BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen, “Türkiye’nin müttefiklerinin çağrısına cevap vermemesinden üzüntü duyduklarını ve tek taraflı askeri operasyonun güvenlik kaygılarını çözmeyeceğini” belirtti.

Harekatın “bölgenin istikrarını ve insani durumu tehlikeye attığını, insani erişimi engellediğini ve siyasi süreci zorlaştırdığını” belirten Heusgen, AB’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda kurulmak istenen güvenli bölgeye yardım ve katkı sunmayacağını sözlerine ekledi./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.