BM’den Suudi Koalisyonunun Yemen’e Saldırılarının Durdurulması Çağrısı

  • 05 Aralık 2018
  • 1.214 kez görüntülendi.
BM’den Suudi Koalisyonunun Yemen’e Saldırılarının Durdurulması Çağrısı

Birleşmiş Milletler Teşkilatına bağlı alt kurumların başkanları Pazartesi günü Suudi Koalisyonunun Yemen’deki barış görüşmelerinde işbirliği yapmak istemediğini göstermesine dolaylı bir şekilde değinerek, yayınladıkları ortak bildiride Suudi Koalisyonun Yemen’e saldırılarının durdurulmasını istedi.

Saldırgan Suudi Koalisyonu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Yemen İşlerindeki Özel Temsilcisi Martin Griffiths gibi Birleşmiş Milletler Teşkilatı yetkililerinin Yemen savaşının durdurulması ve yeni barış görüşmelerinin başlaması yönündeki çağrılarına rağmen, hala Yemen’deki cinayetlerini sürdürmektedir.
Yemen barış görüşmelerinin yeni etabı, uluslararası destekler ve Bileşmiş Milletlerin arabuluculuğu ile Ensarullah Hareketi ve Yemen’in istifa etmiş hükümetinin temsilcilerinin bir araya gelmesi ile İsveç’te düzenlenmesi bekleniyor. Bütün bu çabalara rağmen Suudi Arabistan Koalisyonunun Yemen’deki cinayetlerinin devam etmesi Yemen halkının akıbeti ile ilgili duyulan endişeleri daha da derinleştirmiştir.
Yemen krizinin çözülmesi için öngörülen siyasi diyaloglar şimdiye kadar Suudi Arabistan ve ortaklarının sabotajları ile defalarca başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Suudi Arabistan’ın bu yıkıcı tavrı ve performansı aslında onların ne kadar savaş yanlısı bir rejim olduklarını gösteriyor.
Buna karşı Ensarullah öncülüğünde Yemen’deki Direniş Ekseninin tavrı, bu hareketin barış stratejilerine ne kadar olumlu yaklaştığını bütün dünyanın gözleri önüne sermiştir. Aslında Suudi Arabistan’ın sabotajları, komploları ve kuralları çiğnemesi, Yemen’deki barışın geleceğini bir uçuruma doğru sürüklemektedir.
Fransa basınından Liberation Gazetesi konu ile ilgili yayımladığı yazısında , Birleşmiş Milletlerin Yemen krizinin görüşmeler ve diyalogla çözülmesi yönündeki bütün çabalarına rağmen bu yolda etkili bir sonuca varmasını, ulaşılamaz olarak nitelendirmiştir.
Barış görüşmeleri Yemen krizinin diplomatik yollarla çözülmesi için bir fırsat olarak görülebilir ancak Yemen savaşı, uluslararası toplum tarafından unutulmuş bir savaştan ziyade, göz ardı edilmiş bir savaştır. İşte bu sebepten dolayı, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki cinayetlerini sürdürerek bu ülkede barışın sağlanmasını engellemesine rağmen uluslararası arenadan hala ciddi bir tepki gösterilmemiştir.
Ensarullah Hareketinin Suudi Arabistan ve BAE’ine karşı füze ve İHA saldırılarını durdurmaya hazır olduğunu bildirmesi, Yemen direniş yetkililerinin bu ülkede barışın sağlanması için ciddi adımlar attığını gösteriyor. Şimdi de bu barış sürecinin başlaması için uluslararası bir işbirliği yapılmaktadır. Zaten herkes de Yemen direniş güçlerinin füze gücünün Yemen’in altyapılarının tahribini ve düşmanların saldırılarını önlemek doğrultusunda caydırıcılık mahiyeti taşıdığını da biliyor.
Bu yüzden siyasi gözlemcilere göre Ensarullah Hareketinin Suudi Arabistan ve BAE’e yönelik füze ve İHA saldırılarını durdurmaya hazır oldukları çağrısı, Yemen’de barışın sağlanması için iki haftadan önce Birleşmiş Milletler’in başlattığı diplomatik çabalara yönelik iyi niyetli yaklaşımın göstergesi olduğunu gösteriyor.
Yemen savaşının bitmesine dair uluslararası istekler ve gelişmelere rağmen Suudi Koalisyonu bu istekler karşısında hep ayak direterek saldırılarını daha şiddetli bir şekilde sürdürmüştür. Bunun yanı sıra barış görüşmeleri hep Suudi Arabistan tarafından sabote edilerek çıkmaza sürüklendirilmiştir. Yemen gelişmeleri ise Suudi-BAE askeri yetkililerinin Yemen’e saldırılarını durdurmaya niyetli olmadıklarını ve güvenilmez olduklarını gösteriyor. Çünkü zaten Suudi Koalisyonu barış sürecine tabi olsaydı Yemen’de çoktan barış sağlanmıştı.
Yemen’deki barış artık uluslararası bir istek haline gelmiş. Suudi Arabistan’ın bu konuya ilgisizliği ise Suudi yetkilileri özellikle de Yemen savaşının mimari olan Suudi Veliahdı Muhammed bin Selman için yenilgiden ve hezimetten başka bir sonucu yoktur./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.