BM’nin İran’ın sığınmacılara yardımlarını takdir etmesi

  • 25 Ocak 2018
  • 962 kez görüntülendi.
BM’nin İran’ın sığınmacılara yardımlarını takdir etmesi

Dünyada sığınmacılar bir gün kendi ülkelerine geri dönme umuduyla , bir yığın acı ve zorluklarla, katlandıkları tehlikelerle diğer ülkelere doğru yola çıkıyorlar.

Fakat bu dönem pek de kolay geçmeyecektir. Bu geçiş dönemini, katlanır hale getiren ise siyasi konulardan uzak, sığınmacılara destek vermek ve gönül birliği ile onların acılarına ortak olmaktır. İran İslam cumhuriyeti ise sığınmacılara cömertçe destek veren ve onları ağırlayan ülkelerdendir. Bu bir slogan değildir, zira sığınmacılar işlerinden sorumlu BM yetkilileri ve uluslararası kuruluşlar bu konuyu defalarca vurgulayarak belirtmişlerdir.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi Başkanı Alexander Kishara   İran’ın kültürel kentlerinden Şiraz’da düzenlenen ” Afganistan’ı Tanıyalım” oturumunda İran halkı ve hükümetini, mültecilere ve özellikle Afgan mültecilere verdikleri destekten dolayı takdir etti.

Kishara BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin destekçi rolü olduğuna işaretle, sığınmacılara yardımda başlıca rolü, İran İslam cumhuriyetinin ifa ettiğini söyledi.

Alexander Kishara ayrıca “İran, Afganistan, Pakistan ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği arasında varılan stratejik anlaşma uyarınca sığınmacıların eğitim ve öğretim, sağlık ve tedavi, ve de aile geçimlerine özel dikkat edilmesi gerektiğini” söyledi.

Hali hazırda İran’da en az 2 milyon Afganlı mülteci yaşıyor. BM yetkililerinin vurguladığına göre İran İslam cumhuriyetinde mülteciler ve sığınmacılara okul, üniversite, sağlık merkezleri ve hastanelerin kapıları açıktır; öyle ki bu insanlar da İran vatandaşları gibi tüm sosyal imtiyazlar, eğitim ve çalışma fırsatlardan yararlanabilirler. BM’nin resmi raporlarına göre İran İslam cumhuriyeti bizzat içinde bulunduğu sorunlara rağmen mültecilere bir çok konuda yardımcı oluyor. Bu yardımlar genellikle iskan, çalışma, çocuklara üniversiteye kadar eğitim ve öğretim, sağlık ve tedavi hizmetlerini kapsıyor.

Avrupa’da bile mülteciler ve sığınmacıların yüzyüze olduğu sorunlar ve zorluklar ile bakışlarındaki endişeye rağmen, İran İslam cumhuriyeti mültecilere zaruri hizmetleri  asla esirgememiş ve bu bağlamda da uluslararası yardımların normundan daha fazlasını asla talep etmemiştir.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Planlama Direktörü Savala Şemim İslam inkılabı rehberi Ayetullah Seyid Ali Hamenei’nin İran’daki yabancı uyruklulara eğitim hakkının verilmesine dair direktifine işaretle, İran İslam cumhuriyetinde bu insan severlik bakışın dünya halkları arsında yüksek değeri olduğunu belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti her zaman ülkede yaşanan mülteci ve sığınmacıları en iyi şekilde ağırlamıştır. Mülteciler işlerinden sorumlu yetkililer ve kurumların da belirttiği gibi, Afganlı sığınmacıların İran’a geldikleri zaman okuma yazarlık oranları %6 iken halihazırda bu oran %60’a yükselmiş bulunuyor.

Tabi ki mültecilerin bu ilerlemeleri ve içinde bulundukları huzur, İran İslam cumhuriyetinin karşılıksız sunduğu hizmetler ve yardımların sonucudur, bu hizmetler sayesinde en az 350 bin Afganlı ve Iraklı sığınmacı çocuk için eğitim ve öğrenim imkanı sağlanmıştır.

İran İslam Cumhuriyeti, geride bıraktığı dayatma savaşı, uluslararası haksız yaptırımlar ve siyasi ve iktisadi baskılar ve bundan kaynaklanan işsizlik sorunun derinleşmesine rağmen, Afgan mültecileri kendi topraklarında barındırmaya devam ederek onlara insani hizmetler sunmaya devam etmiştir./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.