Bolivya geçici hükümeti Venezuelalı bütün diplomatları sınırdışı etti

  • 16 Kasım 2019
  • 9.631 kez görüntülendi.
Bolivya geçici hükümeti Venezuelalı bütün diplomatları sınırdışı etti

Bolivya’da batı yanlısı geçici hükümet, dün aldığı kararla bu ülkede bulunan Venezuelalı bütün diplomatları sınırdışı etti.

Tesnim haber ajansına göre, Bolivya geçici hükümet dışişleri bakanı Karen Longaric, Bolivya hükümetinin Venezuelalı diplomatlara ülkeyi terketmeleri için belirli bir süre verdiğini bildirdi.

Bolivyalı bakan, ülkesinin uluslararası arenada Venezuela’dan şikayetçi olacağını söyledi.

Bolivya’da seçimle işbaşına gelen  cumhurbaşkanı Evo Morales, ordunun baskı ve tehdidi ardından salı günü istifa ettiğini ilan etmiş ve Meksika’ya sığınmıştı.

Morales, pazar günü gecesi yaptığı açıklamada ise ülkesinin güvenlik ve huzur içinde olması için istifa ettiğini ama daha güçlü bir şekilde ülkesine döneceğini söyledi.

Morales Meksika’ya iltica ettikten sonra yaptığı açıklamada ülkeyi ordunun baskısıyla terk etmek zorunda kaldığını söylemişti. Morales, Genelkurmay Başkanı’nın ülkeden ayrılmasını önerdiğini, yakın çalışma arkadaşlarının tehdit edildiğini belirtmişti.

Bolivya’da 20 Ekim’de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet, seçimlerde “hile” yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerce seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar sandığa gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales’in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından, Morales’in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman’ın istifa çağrısının ardından görevi bırakmış, süreci “darbe” olarak niteleyen ve tepki gösteren Meksika’nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından da bu ülkeye gitmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları ve ordunun baskısıyla istifa etmesinin ardından, muhalif Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez’in geçici devlet başkanlığına getirilmesinden memnuniyet duyduklarını açıklamıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.