Bolton: ABD general Süleymani’nin öldürülmesiyle ilgili BM’ye cevap vermeyecek

  • 08 Temmuz 2020
  • 1.056 kez görüntülendi.
Bolton: ABD general Süleymani’nin öldürülmesiyle ilgili BM’ye cevap vermeyecek

ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, BM Özel Raportörü Agnes Callamard’in, General Süleymani ve Ebu Mehdi Muhendis’in yanı sıra sekiz kişinin şehit edildiği hava saldırılarının uluslararası hukukun ihlali olduğu görüşüne tepki gösterdi.

Bolton, ABD’nin İnsan Hakları Kurumu’ndan çıktığını ve bundan dolayı da bu kurumun hiç bir sorusuna cevap vermek zorunda olmadığını bildirdi.

BM İnsan Hakları Özel Raportörü, ABD terör güçlerince 3 ocakta Bağdat havalimanı yakınında düzenlenen ve İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs gücü komutanı General Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi Muhendis’in yanı sıra sekiz kişinin şehit olduğu İHA saldırılarının uluslararası hukukun ihlali olduğu görüşüne vardı.

Keyfi infazlar üzerinde çalışan BM Özel Raportörü Agnes Callamard, ABD terörist  güçlerinin Irak hükümetinin daveti üzerine Irak’a giden Süleymani’nin konvoyuna yönelik saldırıyı meşru göstermek için çıkarlarına yönelik süregelen saldırı olduğunu kanıtlayacak delilleri sunmakta başarısız olduğunu bildirdi.

Callamard hazırladığı raporda saldırının BM Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini bildirdi ve silahlı drone’lar ile yapılan hedefli saldırıların hesabının sorulması, bu silahlar için kapsamlı regülasyonlar getirilmesi çağrısı yaptı.

Callamard, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Drone’lar konusunda dünya hassas bir dönemde ve bardağı taşıran son noktaya yakın… Güvenlik Konseyi eyleme geçmekte yetersiz kalıyor. Uluslararası toplum kasten ya da değil; büyük ölçüde sessiz kalıyor” diye konuştu.

Callamard 3 Ocak’ta düzenlenen insansız hava aracı saldırısının; “bir ülkenin, üçüncü bir ülke topraklarında bir devlet figürüne karşı saldırısını haklı göstermek için meşru müdafaayı gerekçe gösterdiği bilinen ilk olay” olduğunu belirtti.

İran, ABD’nin Süleymani’yi şehit eden hava saldırısına, ABD güçlerinin konuşlandığı Irak’taki Ayn el Esad üssüne düzenlediği roket saldırıyla karşılık vermişti./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.