Bolton’dan Venezuela hükümetine destek verenlere tehdit

  • 13 Åžubat 2019
  • 3.392 kez görüntülendi.
Bolton’dan Venezuela hükümetine destek verenlere tehdit

Amerikan ulusal güvenlik müşaviri John Bolton, Venezuela’da meÅŸru hükümeti destekleyen ülkeler ve ÅŸirketleri tehdit etti.

Bolton, twitterdan yaptığı açıklamada, Venezuela’da Maduro hükümetine mali destek veren ülkeler ve ÅŸirketleri bu desteklerinden el çekmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Bu arada daha önce Venezuela’da meÅŸru hükümetin yanında yer alan Ä°talya hükümeti saf deÄŸiÅŸtirerek Venezuela’da derhal erken seçim yapılmasını istedi.

Öte yandan Venezüella’da iktidardaki Venezüella BirleÅŸik Sosyalist Partisinin (PSUV) gençlik örgütlenmesi Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro’ya destek için yürüdü. Maduro ise, “Venezüella’da barış ve aÅŸk istiyoruz. SavaÅŸ tamtamları çalmasın, askeri müdahale tehditleri dinsin” dedi.

Ä°ngiliz kamu yayın kuruluÅŸu BBC’ye açıklamalarda bulunan Maduro, Trump’ın Beyaz Saray ekibini, ırkçı örgüt Ku Klux Klan’a benzeterek, “Bu, ABD imparatorluÄŸunun, Beyaz Sarayı yöneten aşırı sağın, Venezuela’yı ele geçirmek için verdiÄŸi siyasi bir savaÅŸ. Venezuela’yı ele geçirmek için savaÅŸ çığırtkanlığı yapıyorlar.” diye konuÅŸtu. ‘Beyaz Saray’daki bu aşırıcı grubun güçlü dünya kamuoyu tarafından yenilgiye uÄŸratılacağını umduÄŸunu’ kaydeden Maduro, sadece kendi çıkarını düşünen ABD’nin Venezuela’dan ‘nefret ettiÄŸini’ söyledi.

ABD’nin, Kolombiya’da beklettiÄŸi insani yardımın ülkeye girmesine niçin izin vermediÄŸi sorulan Maduro, ülkesinin, halkının ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye sahip olduÄŸu ve kimseden dilenmeye muhtaç olmadığı yanıtını verdi. Venezüella’nın, baÅŸta ABD ve Ä°ngiltere olmak üzere çeÅŸitli ülkelerdeki milyarlarca dolarlık varlığının dondurulduÄŸunu belirten Maduro, ABD’nin bu yolla ülkeye ‘askeri bir müdahaleye zemin oluÅŸturacak insani kriz yaratmaya niyetlendiÄŸini’ ifade etti.

Batı medyasının da ülkesine karşı yazılan ‘senaryo’da rolü olduÄŸunu belirten Maduro, BBC ve CNN gibi kuruluÅŸların, Venezuela ile ilgili yalanları sorgulamadan yaydığını kaydetti.

“Venezuela, Batı için, ABD için niye bu kadar ilginç? Patates veya maydanoz üretseydik, jeopolitik haritada yerimiz bile olmazdı” ifadesini kullanan Maduro, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: “Çünkü Venezuela petrol üretiyor, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip, dünyanın en büyük 4. gaz rezervine sahip, ÅŸimdi belgeliyoruz ki dünyanın en büyük altın rezervine sahip. Venezuela önemli. OPEC’in lideri, ona baÅŸkanlık ediyor. Bu nedenle Venezuela’ya her türlü saldırı yapılıyor. Irak’a, Libya’ya yaptıkları gibi. Ama Venezuela Irak veya Libya deÄŸil. Bütün bunlara karşı koyacağız.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.