Borrell: Libya savaşı, Avrupa’nın çıkarlarını tehdit ediyor

  • 24 Nisan 2020
  • 5.457 kez görüntülendi.
Borrell: Libya savaşı, Avrupa’nın çıkarlarını tehdit ediyor

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell dün, Libya savaşının komşu ülkelerinin güvenliğini etkilediğini ve Avrupa’nın çıkarlarını tehdit ettiğini söyledi.

Borrell açıklamasında, Libya’ya silah akışını durdurmak ve diplomasi için çalışma alanı yaratmanın, Libya sahillerinde Avrupa tarafından başlatılan ‘Irini’ operasyonunun hedefi olduğunu vurguladı. Borell operasyonun bu ayın başlarında başlamasına rağmen yeterli yolun katedilmediğini aktardı.

Borrell’in Brüksel 2 haber sitesinde yayımlanan makalesinde, etkili ateşkesle siyasi müzakareve Libya grupları arasında ulusal uzlaşma başlatması gerektiğini belirterek, Libya’ya silah akışı ve askeri yardımın durdurulması için tarafların stratejik hesaplarının değiştirilmesi ve herhangi bir askeri çözümün uygulanabilirliğinin azaltılması gerektiğini aktardı. Borrell yazısında, yıllardır sürmekte olan Libya çatışmasının Avrupa Birliği’nin (AB) çıkarlarını doğrudan etkilediğine dikkati çekti. Borrell, Libya’daki istikrarsızlık “Mağrip ve Sahel bölgesindeki komşularının güvenliğini etkiliyor ve bu nedenle genel olarak Avrupa çıkarlarını tehdit ediyor.” dedi.

General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) kontrolünü eline geçirmeye çalıştığı başkent Trablus’un mevcut durumuna da değinen Avrupalı Temsilci, BM tarafından kabul görülen Fayiz es Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile yaşanan yıpratma savaşına değindi.

Trablusgarp’taki savaşın Birleşmiş Milletler’in çabalarına ve geçtiğimiz Ocak ayında yapılan Berlin konferansında tüm uluslararası aktörlerin ateşkes planının açıklanmasına rağmen, hız kesmeden devam ettiğini bildiren Borrell, BMGK tarafından onaylanan ambargonun açıkça ihlal edildiğini kaydetti.

Libya’daki çatışmalar, yurt dışından gelen silahlar ve diğer askeri takviyelerle destekleniyor. Borrell’in makalesinin yayımlanması, AB dışişleri bakanlarının video konferans yoluyla düzenlediği toplantısıyla aynı döneme denk geldi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.