Brezilya’dan İsrail’e Tokat

  • 29 Aralık 2015
  • 993 kez görüntülendi.
Brezilya’dan İsrail’e Tokat
Ağustos ayında İsrail tarafından atanan büyükelçi Brezilya makamlarınca onaylanmadı.
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, “Brezilya’nın, (illegal Yahudi yerleşim biriminde yaşadığı gerekçesiyle) Dani Dayan’ın İsrail büyükelçisi olarak atanmasını hala onaylamamış olması iki ülke arasında diplomatik krize yol açacak” dedi.
Hotovely, İsrail’in kanal 10 televizyonuna verdiği mülakatta, Brezilya’ya büyükelçi olarak atadığı Dayan ile ilgili yaşanan soruna değindi.
Brezilya’nın, Dayan’ın ‘işgal altındaki Batı Şeria’da bir Yahudi yerleşimci biriminde yaşıyor olmasından dolayı’ atamayı kabul etmemesini eleştiren Hotovely, şunları kaydetti:
“Brezilya’nın, (illegal Yahudi yerleşim biriminde yaşadığı gerekçesiyle) Dani Dayan’ın İsrail büyükelçisi olarak atanmasını hala onaylamamış olması iki ülke arasında diplomatik krize yol açacak. Büyükelçimizin atanmasını (Brezilya’nın) onaylaması için elimizdeki tüm imkanları kullanacağız. İsrail’in Brezilya’daki mevcut büyükelçisi Raid Mansur geçen hafta İsrail’e geri döndü. Yeni büyükelçi olarak Dayan’dan başkasını atamaya niyetimiz yok.”
İsrail’in daha önce hiçbir ülke ile böyle bir sorun yaşamadığını belirten Hotovely, Dayan’ın büyükelçiliğinin kabul edilmemesi durumunda İsrail’in Brezilya’da ikinci diplomat seviyesinde temsil edileceğini ifade etti.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Dayan’ın büyükelçi olarak atandığını ağustos ayında duyurmuştu ancak Brezilya makamları bu atamayı onaylamadı. Brezilya’nın atamaya karşı çıkmasının sebebi ise Dayan’ın işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Ma’aleh Şomron Yahudi yerleşim biriminde yaşıyor olması.
 
Uluslararası hukuka göre İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’dak tüm Yahudi yerleşim birimleri illegal kabul ediliyor. Doğu Kudüs’te 200 bin, Batı Şeria’da ise 400 bin civarında Yahudi yerleşimci bulunuyor. Gazze Şeridi ise 2006’dan bu yana İsrail tarafından abluka altında tutuluyor.
İsrail inşa ettiği ayrım duvarı ile Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilerin Kudüs’e girişlerini engelliyor.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.