Bugün 15 Hordad, İmam Humeyni’nin -ra- kıyamı yıldönümü

  • 04 Haziran 2016
  • 1.371 kez görüntülendi.
Bugün 15 Hordad, İmam Humeyni’nin -ra- kıyamı yıldönümü

Bugün hş 15 Hordad’a tekabül eden 4 Haziran, İmam Humeyni’nin -ra- 1342 (1963) yılı tarihi kıyamın yıldönümü.

İran’ın çağdaş tarihinde bir çok hassas ve doruk noktası kayda geçmiştir; fakat 15 Hordad 1342 tarihi bu arada özel öneme sahiptir.

53 yıl önce 15 Hordad gününde ve acı bir olayda Pehlevi rejimi piyonları, İmam Humeyni’nin -ra- Kum Feyziye Medresesinde yaptığı aydınlatıcı konuşması ardından, İmam’ın bu kentteki evine saldırarak İmam’ı tutukladılar.

İmam Humeyni o tarihte Aşura gününde Feyziye medresesinde yaptığı konuşmada Pehlevi rejimi cinayetleri ve Şah’ın İsrail ile ilişkisini açıkladı.

İmam Humeyni’nin -ra- tutuklanmasına tepki olarak halk ulemanın desteği ile başta Tahran ve Kum kentinde Şah rejimi karşıtı geniş çaplı gösteriler düzenledi.

Bu halkçı itiraz sırasında rejimin güvenlik güçleri Kum Feyziye Medresesine saldırarak halktan bir çoğunu şehit ederek, bazılarını yaralayıp tutukladılar.

Bugün sulta düzenin yıkılış başlangıcı ve İslami direniş ile İslami uyanış gibi sömürü karşıtı hareketlerin başlangıcı oldu.

İran İslam cumhuriyeti nizamın büyük kurucusu İmam Humeyni -ra- hş 1342 yılı 15 Hordad günü Şahlık rejimi karşıtı siyasi hareketi hassas yeni bir aşamaya getirdi ve 10 yılı aşkın sürede bir çok zorluğa katlandı ve hatta sürgün bile edildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.