Burkina Faso’da ordu darbecilere teslim olma çağrısı yaptı

  • 22 Eylül 2015
  • 760 kez görüntülendi.
Burkina Faso’da ordu darbecilere teslim olma çağrısı yaptı

Burkina Faso’da ordu, geçtiğimiz perşembe günü darbe yapan General Gilbert Diendere öncülüğündeki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı’nın teslim olması için başkent Ouagadougou’ya girdi. Dün geceden itibaren başkente giren çok sayıda asker, Muhafız Alayı’nın teslim olması için bu sabaha kadar süre tanımıştı. Ardından, darbe girişim sırasında rehin alınan Başbakan Yacouba Isaac Zida’nın serbest kaldığı açıklandı.

Burkina Fasolu güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, ordu yetkilileri ve Diendere arasındaki müzakereler devam ediyor.

Ülkede 27 yıldır iktidarda kalan ve geçtiğimiz ekim ayında halk ayaklanmasıyla devrilen Blaise Compaore’ye yakınlığıyla bilinen General Diendere, BBC’ye yaptığı açıklamada, krizin sona ermesi planına bölge liderlerinin destek vermesi durumunda iktidarı teslim etmeye hazır olduğunu söyledi.

Darbeyi gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Birimi, 1300 askerden oluşuyor ve ordunun en elit birimi olarak biliniyor.

Halka karşı işlediği suçlarla da tanınan ve geçtiğimiz yıl kitlesel eylemler sonucu devrilen 27 yıllık başkan Blaise Compaore’nin müttefiki olan grubun lağvedilmesi için meclise yasa teklifinde bulunulmuştu.

Darbe sonrası Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Birimi General Gilbert Diendere’nin başkanlığında bir Ulusal Demokratik Konsey kurduğunu açıklamıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.