Burucerdi: Atom bombası ve nükleer silahlar İslam cumhuriyetinin kırmızı çizgisidir

  • 12 Nisan 2018
  • 1.235 kez görüntülendi.
Burucerdi: Atom bombası ve nükleer silahlar İslam cumhuriyetinin kırmızı çizgisidir

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı; “Atom bombası ve nükleer silahlar İslam cumhuriyetinin kırmızıçizgisidir” ifadesini kullandı.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Avrupa Güvenlik ve Nükleer Silahlardan Arınma kurumunun yürütme organı Başkanı Taria Kronberg ile görüşmesinde, Amerika Başkanı Donald Trump’ın nükleer antlaşmadan çıkacağına dair açıklamalarına değinerek; “Amerika kongresinin antlaşmadan çıkması halinde İran İslam Cumhuriyeti de antlaşmayı devam ettirmeyecektir ve tüm dünya İran’ın nükleer enerjide ulaştığı gücün antlaşma öncesinden de ileride olduğunu anlayacaktır” dedi.

İran İslam Cumhuriyetinin NPT antlaşmasına bağlı olmakla birlikte nükleer silah yapımını dini olarak da kabul etmediklerini ve İslam inkılabı rehberinin bu konudaki fetvasına işaret eden Burucerdi; “Atom bombası ve nükleer silahlar İslam cumhuriyetinin kırmızıçizgisidir” ifadesini kullandı.

İran’ın nükleer silah ve atom bombası dışında antlaşmaya bağlı olarak nükleer faaliyetlerini devam ettirdiğini söyleyen Alaeddin Burucerdi, Avrupa’nın uluslararası nükleer antlaşmanın ihlaline karşı duyarlı ve yapıcı olması gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda görüşmesinde bölgedeki son gelişmelere dair de açıklamalarda bulunan Burucerdi, İran’ın Suriye’de siyasi çözümden yana olduğunu ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün öncelikleri arasında olduğunu belirterek; “Biz; Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız. Ancak Amerika bugün bölgede yaşanan krizlerin kaynağıdır. İran İslam Cumhuriyeti bölgede barıştan yana olmuştur” dedi.

Avrupa Güvenliği ve Nükleer Silahlardan Arınma Kurumunun Yürütme Organı Başkanı Taria Kronberg ise İran ve Avrupa’nın özellikle ticari alanda ortak çıkarları olduğunu ve Avrupa’nın nükleer antlaşmadan yana olduğunu belirterek; “nükleer antlaşmanın mevcut haliyle devam etmesini umut ediyorum” ifadesini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.