Burucerdi: İran kendi füze programından kesinlikle geri adım atmayacak

  • 13 Ocak 2018
  • 965 kez görüntülendi.
Burucerdi: İran kendi füze programından kesinlikle geri adım atmayacak

İran İslami Şura meclisi Milli Güvenlik ve Dış Siyaset komisyonu Başkanı, İran’ın kendi milli çıkarları uyarınca karar vermekte olduğunu hatırlatarak, İran İslam Cumhuriyetinin füze sistemini güçlendirme alanındaki kendi siyasetlerinden bir iğne başı kadar bile geri adım atmayacağını bildirdi.

İSNA haber ajansının bildirdiğine göre İran İslami Şura meclisi Milli Güvenlik ve Dış Siyaset komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi dün akşam ABD’nin İran’ın füze programları bahanesiyle 14 tüzel ve özel kişiyi yaptırıma tabii tutma kararına tepki göstererek, Amerika’nın bu mantık dışı tutumunun KOEP’in ihlaline dair açık bir örnek olduğunu bildirdi.

ABD Maliye Bakanlığı 14 İranlı kişi ve kuruluşa yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

Yetkili, bir Beyaz Saray’ın açıklaması beklenen kararın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R McMaster’la Trump arasında uzun görüşmeler sonunda alındığını belirtti.

Yetkiliye göre Trump bu görüşmede, nükleer anlaşmanın ABD’yi zayıf konuma düşürdüğünü; ancak anlaşmanın koşullarını sertleştirmek için şimdilik çekilmediğini savundu.

ABD, İran’ın füze deneylerinin BM Güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu iddia etmekte ancak AB dış siyaset sorumlusu sözcüsü Nabila Massrali geçtiğimiz günlerde İran’ın füze programının kesinlikle nükleer anlaşma kapsamında olmadığını ve nükleer anlaşmaya yönelik bir ihlal sayılmadığını bildirmişti.

Burucerdi, Amerikalıların kendi mantıksız ve KOEP karşıtı girişimlerini sürdürmeleri durumunda, İran İslam Cumhuriyetinin de kendi milli çıkarları doğrultusunda nükleer enerjiden yararlanma alanında yeni adımlar atacağını bildirdi.

Burucerdi ayrıca Avrupalılardan Amerika’nın KOEP anlaşmasını ihlalleri karşısında tavır ortaya koymalarını istedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.