Burucerdi: Nükleer anlaşmanın tekrar gözden geçirilmesi imkansız

  • 15 Ekim 2017
  • 1.231 kez görüntülendi.
Burucerdi: Nükleer anlaşmanın tekrar gözden geçirilmesi imkansız

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı, Al-Alam kanalına verdiği röportajda Trump’ın İran stratejisini değerlendirdi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Al-Alam kanalına verdiği röportajda ABD’nin İran stratejisiyle ilgili soruları yanıtladı.

Burucerdi Al-Alam kanalına verdiği özel röportajda, “İran ile Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin BMGK kararına dayanarak imzaladığı nükleer anlaşma net olarak ortadayken ABD’liler bu konuda boşuna uğraşmaktadır. Zira bu anlaşama günümüzdeki dünyanın uluslararası siyasi yapısında var olan en güçlü bir belgedir ve doğal olarak, bir ülke çok taraflı bir anlaşmayı feshedemez. Dolayısıyla Trump’ın öne sürdüğü iddialarına İran’dan önce AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini başta olmak üzere Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üyeleri tepki gösterdi” açıklamalarında bulundu.

Burucerdi ilaveten, “Eğer Washington hükümeti gibi ABD Kongresi de oyunu bozmak isterse biz de İslam İnkılabı Rehberi’nin  ‘Amerika nükleer anlaşmayı ihlal edip belgesini yırtarsa biz onu ateşe veririz’ şeklindeki buyruklarını uygulayacağız” ifadesini kullandı.

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekildiği durumunda İslami Şura Meclisi’nin göstereceği tedbirlerle ilgili olarak Burucerdi, şunları kaydetti: Meclis’te bu konuda detaylı bir tasarı hazırladık. Bana göre Amerika, şirketlerle bankalara baskı uygulayarak tehditlerini başka türlü devam ettirse nükleer anlaşmayla ilgili taahhütlerimizi yerine getirmenin anlamı kalmaz. Tramp, İran’ın tekrar eski nükleer faaliyetlerini başlattığı takdirde bu alanda kesinlikle daha fazla kabiliyetle ilerleyeceğini anlamalı. Şu anda İran, nükleer anlaşma kapsamında mevcut santrifüjlerinden 20 kat kadar güçlü yeni santrifüjler test etti, bunların seri üretimini hayata geçirmek bizim için hiçte zor olmayacak. Amerikalılar kendi yaptıklarından pişman olacaklar.

Alaaddin Burucerdi, nükleer anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesi konusunda hem meclis hem de hükümet açısından imkansız olduğuna dikkati çekti.

Devrim Muhafızlarının askeri ve siyasi tedbirleriyle ABD’nin bölgedeki komplolarının boşa çıkartıldığını kaydeden Burucerdi, “ABD bölgedeki gayrimeşru varlığı ile kazançlarını sağlamak amacıyla Devrim Muhafızları’nı zayıflatıp terör örgütü olarak tanımlamaya çalışıyor” değerlendirmesini yaptı.

Son olarak Burucerdi, “Füze silahlarımızın toprak bütünlüğümüzü korumak için önemli bir araç olduğundan dolayı bu konuda asla müzakere edilemez” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.