Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın uçağına, Burundi hava sahasına giriş izni verilmedi

  • 14 Mayıs 2015
  • 822 kez görüntülendi.
Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın uçağına, Burundi hava sahasına giriş izni verilmedi

Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın uçağının, ülke hava sahasına giriş izni verilmemesi üzerine Tanzanya’ya geri döndüğü bildirildi.

Tanzanya hükümet sözcüsü Assah Mwambene yaptığı açıklamada, “Devlet Başkanı Nkurunziza’nın uçağının, Burundi hava sahasına girişi engellendi. Dolayısıyla Darusselam’a geri geldiğini ifade edebilirim” dedi.

Burundi’deki krize çözüm yollarını görüşmek üzere düzenlenen Doğu Afrika Topluluğu (EAC) Zirvesi için Tanzanya’ya giden Nkurunziza, aldığı darbe girişimi haberleri üzerine ülkesine dönme kararı almıştı. Askeri kaynaklar eski Genelkurmay Başkanı Niyombare’nin, Nkurunziza’nın geri dönmesini engellemek için ülke sınırlarını ve Bujumbura Havaalanı’nı kapattığını ifade etmişti.

Niyombare, ülkede muhaliflerin sesi olarak bilinen başkent Bujumbura’daki Afrika radyosuna verdiği demeçte, Devlet Başkanı Nkurunziza’nın görevden alındığını ve hükümetin dağıldığını söyleyerek, göstericileri havaalanına yürümeye çağırmıştı.

Bunun ardından binlerce kişi sevinç gösterileri için başkent Bujumbura sokaklarına dökülmüş, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada en az 3 kişinin öldüğünü bildirilmişti.

Burundi Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise darbe girişiminin başarısız olduğunu açıklanmıştı.

Öte yandan Doğu Afrika Topluluğu (EAC), Burundi’deki darbe girişimine karşı olduğunu bildirdi.

Darusselam kentinin ev sahipliği yaptığı EAC Zirvesi çerçevesinde, Doğu Afrika Topluluğu adına açıklama yapan Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete, “Burundi’de herhangi bir tarafın çıkarlarına hizmet aracı olarak kullanılacak darbe ve şiddete karşıyız” diye konuştu.

Doğu Afrika Topluluğu olarak Burundi’deki her partiden demokratik seçimlere saygı göstermelerini istediklerini dile getiren Kikwete, “Burundi’deki seçimlerin ülkeye sükunet hakim olana kadar ertelenmesi gerek” ifadesini kullandı.

Kikwete ayrıca siyasi beklentilerin karşılanması için şiddet kullanmanın doğru olmadığını sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.