Burundi Devlet Başkanı Yardımcısı Rufyikiri, Ülkeyi Terk Etti

  • 25 Haziran 2015
  • 1.107 kez görüntülendi.
Burundi Devlet Başkanı Yardımcısı Rufyikiri, Ülkeyi Terk Etti

Burundi’de yapılacak seçimler öncesi üçüncü kez adaylığını koyan Nkurunziza’ya karşı çıkan Devlet Başkanı Yardımcısı Rufyikiri, ölüm tehditleri aldığı gerekçesiyle ülkeyi terk etti.

Burundi’de Pierre Nkurunziza’nın devlet başkanı seçiminde yeniden aday olmasına karşı çıkan Devlet Başkanı Yardımcısı Gervais Rufyikiri, ölüm tehditleri aldığını ve bu nedenle ülkeyi terk ettiğini belirtti.

Rufyikiri, Fransız televizyon kanalı France 24’te katıldığı bir programda, 25 Nisan’dan bu yana ölüm tehditleri aldığını ve bunların Nkurunziza’nın adaylığına karşı olduğunu açıklamasından sonra başladığını söyledi.

Nkurunziza’ya karşı kampanya yürüten Sivil Toplum Kuruluşlarının Kalkınması Forumu (FOCODE) Başkanı Pacifique Nininahazwe, Rufyikiri’nin bu açıklamasından sonra yaptığı değerlendirmede, elde edilen bilgilere göre devlet başkanının adaylığına karşı çıkan ve ülkeden ayrılan Meclis Başkanı Pie Ntavyohanyuma’nın da başkent Bujumbura’ya uzun süre dönmesinin beklenmediğini öne sürdü.

Meclis Başkanı Ntavyohanyuma’nın ülkeden ayrıldığına ilişkin iddialar henüz doğrulanmadı. Ülkede Nkurunziza’nın adaylığına karşı çıkan Senato Başkanı Gabriel Ntisezerana ile ilgili de ülkeyi terk edeceğine yönelik söylentiler başladı.

Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan’dan sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösteriler sırasında aralarında asker ve polislerin de bulunduğu 70 kişinin öldüğü, 500’e yakın kişinin yaralandığı, 500’den fazla kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Ülkede yerel seçimlerin 29 Haziran’da, devlet başkanı seçimi 13 Temmuz’da ve senato seçimleri 24 Temmuz’da planlanıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.