Cebran Basil: İran’ın Lübnan’a özellikle direnişe yaptığı yardımlara müteşekkiriz

  • 08 Kasım 2016
  • 1.002 kez görüntülendi.
Cebran Basil: İran’ın Lübnan’a özellikle direnişe yaptığı yardımlara müteşekkiriz

Lübnan Dışişleri Bakanı Cebran Basil, tüm bölge ülkelerinin bölgeye nufüz eden teröristlerle karşı karşıya olduklarını belirterek, ‘’Biz İran’a İsrail karşısında direnişe ve Lübnan’a yaptığı yardımlardan dolayı müteşekkiriz’’ dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Cevar Zarif ile Beyrut’ta ortak basın toplantısı düzenleyen Basil, ‘’İran’a Lübnan’a yaptığı yardımlar ve defalarca Lübnan içişleri konularını Lübnanlıların çözmesi gerektiğinni söylediği için teşekkür ediyorum’’ dedi.

Zarif’in bu seferki Lübnan ziyaretinin ülkesinin büyük bir sorundan kurtulmasından dolayı farklı olduğunu ifade eden Basil, Lübnan’ın siyasi hastalık döneminden kurtulduğuu ve iyileşme dönemine geçtiğini söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı seçiminin diyalog dilinin zaferi olduğunu vurgulayan Basil bu dilin tahrik dili karşısında bölgede kullanılmasını istedi.

İran ve Lübnan’ın siiyasi krizlerinin siyasi ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği hususlarında ortak düşünceye sahip olduklarını vurgulayan Basil, İran’I lübnan’a bağlayan şeyin siyasi ilişkiler ve tarafların bir birini uluslararası camiada desteklemesi olduğunu söyledi.

Zarif’in ziyaretinin iki ülke ekonomik ilişkilerinin gelişmesine sebep olma temennisinde bulunan Basil, ambargo dönem sonrası ülkesinin bundan yararlanması temennisinde bulundu.

Ülkesinin ve Cumhurbaşkanlığı sarayının kağğılarının tüm dostlarına açık olduğunu vurgulayann Basil, ülkesinin dünyada bir çok dostu olduğunu ve ülkesinin tüm dünya ülkeleri özellikle Arap ülkelerle her zaman en iyi ilişkileri istediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Zarif de ortak basın toplantısında bölgedeki tüm İslami ve Arap ülkelerin ortak tehlikelerle mücadele etmek için işbirliğine gerek duyduklarını söyledi.

Zarif, ‘’Siyonist rejim tehlikedi sadece Lübnan’ı değil, tüm bölgeyi ve dünya için geçerli. Tekfirci terörizm tehlikesi de Suriye ve Lübnan ille sınırlı değildir belki bu düşünce tüm dünya’yı tehdit etmektedir’’ dedi.

Zarif, ‘’Bize göre Lübnan halkı kazan-kazan ile kabul edilebilir bir yol bulmanın mümkün olduğunu gösterdi ve bugün tüm bölge Lübnan’ın bu yola ulaşmasından mutludur. Umarım diğerleri de Suriye, Yemen ve Irak’ta siyasi yollarla sonuç alınabileceğini kabul eder.

Zarif,’’Umarım Suudi yöneticiler kısır bakış açılarını bir an evvel bir kenara bırakır ve bölgedeki tekfirci terörizmin ateşinin sönmesine yardım eder’’ dedi.

Zarif, Lübnan Cumhurbaşkanı Aoun’un Tahran ziyareti ile ilgili, ‘’Cumhurbaşkanı Aoun ne zaman isterse Tahran’da en yüksek yetkililer tarafından karşılanacaktır’’ diye konuştu.

İran’ın Lübnan ile tüm alanlarda işbirliğine hazır olduğunu vurgulayan Zarif, ‘’Bize göre Lübnan’ın geleceğini sadece Lübnan halkı belirlemeli, biz Lübnan halkının iradesini destekliyoruz ve umarım diğerleri de bunu yapar’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.