Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliğini Kudüs’e Taşımayacak

  • 22 Nisan 2018
  • 986 kez görüntülendi.
Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliğini Kudüs’e Taşımayacak

ABD Başkanı Donald Trump, Aralık 2017’de ırkçı İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü tanıyan kararnameyi imzalamasının yankıları devam ederken Çek Cumhuriyeti, ırkçı İsrail’in iddialarının aksine büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayacak.

Çek cumhuriyeti başbakanı ülkesinin Kudüs’le ilgili olarak AB ve Avrupa’nın ilkeleri dışında hareket etmeyeceğini söyledi.
Amerikan başkanının Kudüs’le ilgili aldığı karara tepkiler ardından bazı ülkeler çekimser kalmış ve siyonist rejimi İsrail, çekimser kalan ülkeler arasında Arjantin, Avustralya, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya, Meksika, Filipinler ve Romanya bulunduğunu iddia etmişti.

Bu karara çekimser kalan Romanya’dan ilginç hamle geldi ve Romanya Hükümeti, Romanya büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı aldı.

Romanya’nın, İsrail’deki büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımak için hazırlıklara başladığı belirtiliyor. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Liviu Dragnea’nın açıkladığı karar gerçekleşirse, Romanya büyükelçiliğini statüsü İsrail ve Filistinliler arasında tartışmalı olan şehre taşıyan ilk Avrupa ülkesi olacak.

Karar, ırkçı İsrail’de memnuniyet yarattı. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, Romanya’nın kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, geçen haftalardaki Bükreş ziyareti sırasında bu kararın işaretlerini görmüş olduğunu ifade etti.

Filistin halkı ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi halklar ve kuruluşlar ise ABD’nin Kudüs’le ilgili kararını kınadılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.