Cevad Zarif: ABD’nin KOEP’ten çıkması halinde İran nükleer faaliyetlerini geliştirecek

  • 23 Nisan 2018
  • 1.087 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: ABD’nin KOEP’ten çıkması halinde İran nükleer faaliyetlerini geliştirecek

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak bilinen nükleer anlaşmadan çıkması halinde İran’ın en ciddi seçeneğinin, barışçı nükleer faaliyetlerini daha da ilerletmek olacağını söyledi.

Fars haber ajansına göre, Zarif, Amerikan yönetiminin nükleer anlaşma karşısında kesinlikle taahhütlerini yerine getirmediğini belirterek, ”İran her zaman milli çıkarları doğrultusunda karar alır” dedi.

İran dışişleri bakanı, Amerika’nın son 15 aydır İran’ın nükleer anlaşmanın iktisadi çıkarlarından yararlanmasını önlemek için çabalarına temasla, ‘Amerika’nın nükleer anlaşmadan çıkması İran ekonomisini o kadar da etkilemez” dedi.

Zarif, Almanya ve Fransa’nın, Amerika’yı nükleer anlaşmada tutmak için İran’a yönelik baskılarını arttırmaya dayalı çabalarına da işaretle, bunu ‘yanlış’ bir siyaset olarak niteledi ve ”bu ülkeler eğer kendi ve Avrupa’nın çıkarlarını düşünseler, Amerikan başkanı Trump’ı, nükleer anlaşmada kalması için ikna etmeliler ve Amerika’nın taahhütlerini doğru ve hüsnü niyetle yerine getirmesi için çaba göstermeliler’ dedi.

Amerikan başkanı Trump, nükleer anlaşmanın yalnızca İran’ın çıkarlarını temin ettiğini ileri sürerek nükleer anlaşmanın Amerika’nın çıkarlarını temin edecek şekilde düzeltilmesini istiyor.

Bu doğrultuda Trump, 12 ocak tarihinde İran nükleer yaptırımlarını askıya almayı temdit ederken ama nükleer anlaşmanın değiştirilmesi şartını koştu ve bu doğrultuda İran’ın askeri merkezlerine ulaşılmasını ve de İran’a füze programından dolayı yaptırım uygulanmasının nükleer anlaşmada yer alması dayatması yapıyor. Trump, Kongre ve Avrupa’nın bu isteklerini ve şartlarını yerine getirmemesi halinde, 12 mayıs tarihinde İran’a yönelik yaptırımlarının askıya alınmasını artık uzatmayacağını ve nükleer anlaşmadan çıkacağını bildiriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.