Cevad Zarif: Amerika’nın, Filistin meselesinde yeri yoktur

  • 06 Şubat 2020
  • 1.218 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Amerika’nın, Filistin meselesinde yeri yoktur

Amerika’nın Filistin meselesinde yeri yoktur ve sadece Filistin halkı gelecekleri belirleyebilirler.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif dün Tahran’da “İran Diplomasi Bilimsel Derneği”nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Amerika’nın sözde Yüzyılın Anlaşması ile birlikte Filistin meselesinin çözümü yönündeki her hangi bir pozisyon alma şanslarını kaybettiğini ve bu öneri ile Filistinlilerin haklarını dikkate almamak ve Filistin topraklarının işgali karşısında tutumlarının Siyonist rejimden daha beter olduğunu ispatladıklarını” söyledi.
Amerika başkanı Donald Trump son haftalarda Kudüs kentini, Ürdün nehri batı yakasını tamamen ırkçı rejime bırakan ve Filistinli mültecilerin geri dönüşünü yasaklayan Asrın Anlaşması komplosunu açıkladı.
Filistin halkının kendi geleceğini belirleyeceğini ifade eden Zarif, İmam Hamenei’nin Filistin’de referandum önerisinin en makul, muteber ve uygulanabilir yöntem olduğunu belirtti.
İran İslam Cumhuriyeti Filistin halkının çiğnenen haklarının ancak işgal edilen Filistin topraklarının işgaline son verilmesi ve Filistin halkının kendi kaderini belirleme, tüm mültecilerin ana yurduna dönmesi ve Kudüs başkentli bağımsız Filistin hükümetinin bu toprakların Müslüman Hristiyan ve Yahudi olan gerçek sahiplerinin katılımı ile referandum sonucu kurulmasından başka şekilde gerçekleşmeyeceği kanaatindedir.
Bu planın aşama aşama uygulanması gerektiğini ve dünya kamuoyu ve diplomasi arenasında makul ve mantıklı bir plan olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Zarif, bu planın uygulama garantisinin halk olduğunu ve esasen demokrasinin uygulanmasının en iyi garantisinin halk olduğunu söyledi.
Bu arada Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan İran milli güvenlik konseyi sekreteri Ali Şemhani de, Yüzyılın Anlaşması’nın mutlaka İslam ülkelerine yönelik bir darbe olduğunu kaydetti.
Direniş cephesini zayıflatmak ve İranofobi’nin Yüzyılın Anlaşması’nın diğer hedeflerinden olduğuna dikkat çeken Şemhani, Yüzyılın Anlaşması’nın direnişi destekleyen ülkelerin toplumsal çöküşü için algı savaşı sayıldığını ifade etti.
İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Şemhani, Kudüs Gücü’nün Şehit Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani’ye yönelik suikasta rağmen, direnişin devrimci gençlerin iradesiyle yaşamakta olduğunu vurguladı.
Hiç şüphesiz İslam ümmeti düşmanları tüm bu yıllar Filistin meselesini yıpratmaya, direnişi zayıflatmaya ve İslam ülkelerini iç sorunlar ve yıpratma sorunları ile uğraştırmaya çalıştı. Fakat tüm bu komplolara rağmen direniş cephesi Amerika ve Siyonist rejimin kendi hedeflerine ulaşmasına izin vermeyeceğini ispatladı.
Siyasi meseleler uzmanı Hayyam el-Za’bi konu hakkında şöyle diyor:
“Gerçi düşmanlar Filistin meselesini zihinlerden silmeye çalışıyorlar fakat Filistin davasını yok edemezler. Zira bu mesele bir haktır üstelik tarihi bir haktır. Kudüs şerif Müslümanların ilk kıblesi kalacaktır ve Filistin halkının izzet parolası olacaktır. Kudüs kenti ve Mescit-ul Aksa sadece direniş ve doruğunda da silahlı direniş ile geri alınabilir.”
Tecrübenin de gösterdiği gibi hiçbir barış ve plan, Filistin halkının gerçek irade, istek ve desteği olmadan gerçekleşmeyecektir. Filistin halkı tıpkı her hangi diğer milletler gibi uluslararası haklar bildirgesi çerçevesinde “geri dönüş” ve “kader belirleme” hakkına sahip olmalı ve bu da İslam inkılabı rehberi İmam seyyid Ali Hamenei’nin önerisinde ele alınarak vurgulanan husustur.
Amerika’nın Yüzyılın Anlaşması adı altında öne sürülen planları fakat Filistin halkının tarihi ve meşru haklarını çiğnemek ve sadece İsrail’in işgalciliğini devam etmesi ve İslam dünyasında direniş harekete son verme bağlamındadır./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.