Cevad Zarif: Avrupa’nın mekanizması işe yaramazsa İran nükleer anlaşmadan çekilecek

  • 30 Eylül 2018
  • 1.935 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Avrupa’nın mekanizması işe yaramazsa İran nükleer anlaşmadan çekilecek

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Avrupa’nın nükleer anlaşmanın korunması için özel mekanizmasının işe yaramaması halinde İran’ın bu anlaşmadan çekileceğini duyurdu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran’ın BM Temsilciliği’nde gazetecilere dün akşam yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer anlaşmaya bağlılığına işaretle, Avrupalılar tarafından kurulan özel mekanizmanın işe yaramaması halinde İran’ın bu anlaşmadan çekilebileceğini söyledi.

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Avrupalı ülkeler, İran ile ihracat ve ithalat ile ilgili ödeme sürecinin kolaylaştırılması amacıyla özel bir mekanizma kurma kararı alarak, böyle işadamlarını ve girişimcilerini İran ile çalışmaya teşvik ediyorlar.

Dışişleri Bakanı Zarif, İran’ın petrol satışı ve dolar yerine başka dövizlerle uluslararası muamelelerde bulunmak suretiyle ABD’nin petrol satışına yönelik yaptırımlarına karşı koymak istediğini vurguladı.

Zarif ayrıca İran’ın nükleer anlaşmadan çekilmesi halinde İran’a askeri saldırı kapısı açılabileceğine dair bir soru üzerine, “Eğer İran’a böyle bir saldırıda başarılı olabileceğine inansaydı, bunu yapmış olurdu.”

Washington Post gazetesinin haberine göre, Amerikan yetkililerinin Suriye, Irak, Lübnan ve Yemen çatışmalarına karıştığını iddia ederken Zarif, akıcı bir İngilizce ile Newyork’ta BM merkezinde ABD’yi bölgedeki mütecaviz olarak nitelediğini yazdı.

Bu arada, Amerika’nın CBS kanalına açıklamada bulunan Zarif, ‘’Netanyahu, 1992 yılından beri İran’a ithamlarda bulunmaktadır. Kendisi 1992 yılında İran’ın 5 yıla kadar nükleer silah yapacağını söyledi.

1996 yılında henüz 5 yıl sözünü tekrarlıyordu, hatta kongrede bile İran’ın nükleer bomba yapımına yaklaştığını söyledi’’ dedi.Zarif, ‘’Kendisi İran nükleer programından dolayı kaygılıysa bunun gidermenin en iyi yolu kendisinin zayıflatmaya çalıştığı anlaşmadı.

Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) denen nükleer anlaşma UAEK’ya denetimler izni vermektedir, İran ilan edilmemiş denetimleri gizleyecek bir şeyi olmadığı için kabul etti’’ dedi.

Netanyahu’nun ortaya attığı iddiaların UAEK tarafından daha önce incelenip reddedildiğini ifade eden Zarif, Netanyahu’nun esas maksadının itham etmek olduğunu söyledi.Zarif, ‘’Netanyahu’nun daha önce ortaya attığı iddialar UAEK tarafından incelenip reddedilmiştir, kendisinin amacı ipham yaratmaktır’’ dedi.

Zarif, ‘’Netanyahu birkaç hafta önce İsrail’in Bomba yapım fabrikası Dimona’nın yanında durduğunda İran’ı yok etmekle tehdit etti. Kendisi bugün İran’ın İsrail’i tehdit ettiğini söylüyor, bunlar boş laflardır, eskiden de hatalıydı yine hatalıdır’’ dedi.

ABD Başkanı Donald Trump 8 mayısta tek taraflı olarak Washington’un nükleer anlaşmaya karşı yükümlülüklerini ihlal ederek, ülkesini bu uluslararası anlaşmadan çıkardı.

ABD yönetimi, nükleer anlaşmadan çekildikten sonra İran’a karşı yoğun baskı yapma amacıyla topyekun bir kampanya başlatarak, başka ülkeleri, İran milletine karşı tek taraflı yaptırımlarına destek vermek için çağırma çapalarına devam ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.