Cevad Zarif: Başından İtibaren Anlaşma ve Yaptırımın Beraber Yürütülemeyeceğini Vurguladık

  • 27 Nisan 2015
  • 785 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Başından İtibaren Anlaşma ve Yaptırımın Beraber Yürütülemeyeceğini Vurguladık

NPT zirvesine katılmak amacıyla New York’a giden İran Dışişleri Bakanı, bu oturum esnasında İran’ın nükleer programı ile ilgili de görüşmeler gerçekleşeceğini belirtti.

New York ziyaretinin ilk dakikalarında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “NPT zirvesinin yanısıra, ABD’nin olası bir anlaşması karşısındaki taahhütleri hakkındaki açıklamalarını duymak için geldik. Uluslararası taahhütler ile ilgili ABD Devletini sorumlu biliyoruz ve uluslararası yasalara göre bir ülke içerisindeki sorunlar, o ülke devletini sorumluluklarını yerine getirmesini engelleyemez. Bu algı, müzakerelerimizin temelidir. Tabi açıklamalar yapılmasını bekliyoruz ve ABD’deki iç sorunların, taahhütlerin yerine getirmesi üzerine nasıl bir etki yaratacağını bilmek istiyoruz” dedi.

Zarif geçtiğimi hafta Viyana’da düzenlenen yaptırımların kaldırılması ile ilgili görüşmelere de dikkat çekerek, “İlk baştan itibaren anlaşma ve yaptırımın beraber yürütülemeyeceğini vurguladık. Tarafımız, bu iki seçenekten irini seçmelidir. Lozan müzakerelerinde belirli bir çerçeveye varılmıştı. Bu çerçevenin uygulamaya geçmesi ile hem finansal ve ekonomik yaptırımlar kaldırılacak ve hem BM Güvenlik Konseyi’nin kararnamesi değişecek ve anlaşmayı onaylayan yeni bir kararname yayınlanacak. Lozan’da anlaşmaya varılan tüm konuların yazılı bir şekilde onaylanması ve tüm tarafların kabul ettiği bir senet halinde düzenlenmesi gerekiyor. Geçtiğimiz haftaki Viyana müzakerelerinde ise daha çok ABD Kongresi’nin kararları, yaptırımların kaldırılması ve anlaşma metni konuları ele alınmıştı” dedi.

NPT zirvesine de dikkat çeken Zarif, “Bağlantısızlar Haraketi’nin lideri olan İran, NPT anlaşmasının da en aktif üyelerinden birisidir. Bu anlaşma nükleer silahlardan arınma, barışçıl nükleer enerjiden yararlanma ve nükleer yaygınlaşmama temellerine dayalıdır” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.