Cevad Zarif: İran Bercam’daki telafi haklarını kullanıyor

  • 12 Kasım 2019
  • 1.483 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: İran Bercam’daki telafi haklarını kullanıyor

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Almanya, Fransa ve Britanya Dışişleri Bakanlarının bildirisine gösterdiği tepkide, İran Bercam nükleer anlaşmasında öngörülen telafi haklarını kullandığını belirtti.

AB troykasının üç üyesi Almanya, İngiltere ve Fransa, Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu ile birlikte Pazartesi günü Bercam nükleer anlaşmasında üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirmemelerine işaret etmeksizin ortak bir bildiri yayımlayarak İran’ın Bercam’daki yükümlülüklerini askıya alma sürecinde dördüncü adımı da atmasından kaygı duyduklarını ileri sürdüler.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Salı günü twitter hesabında Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu ve Bercam’ın diğer üyelerine hitaben yazılan 6 Kasım 2018 tarihli mektubu da yayımladığı tweetinde şöyle yazdı: İran Bercam’daki yükümlülüklerine tam olarak bağlı kalmıştır, ama Avrupalılar son 18 ayda yerine getirdikleri bir tek yükümlülüklerini göstersin.

Zarif şöyle ekledi: Avrupalılar zamanı boşa harcamakla uğraşırken İran İran ihtilafları giderme mekanizmasını harekete geçirerek bu hareketi tamamladı.

Zarif ayrıca, İran İslam Cumhuriyeti hali hazırda da Bercam’ın 36. maddesinde öngörülen telafi hakkını kullanmakta olduğunu vurguladı.

İran 8 Mayıs 2019’da ve Amerika Başkanı Donald Trump 8 Mayıs 2018’de illegal bir karar alarak İran ve 5+1 grubu arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çekildi ve kaldırılan nükleer yaptırımları yeniden dayatmasının ardından Bercam’daki bazı yükümlülüklerini anlaşmanın 26 ve 36. maddeleri uyarınca askıya alacağını ilan etti.

Cumhurbaşkanı Ruhani en son 5 Kasım 2019’da bu sürecin dördüncü adımı da atılacağını belirterek İAEK’na Fordo nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirme çalışmasının başlatılması talimatı verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.