Cevad Zarif: Ä°ran, nükleer anlaÅŸma-KOEP’ten çekilmeyecek

  • 08 Mayıs 2019
  • 1.070 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Ä°ran, nükleer anlaÅŸma-KOEP’ten çekilmeyecek

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran’ın gelecekte yapacaklarının Kapsamlı Ortak Eylem Planı-KOEP çerçevesinde olacağını ve İran’ın bu anlaşmadan çekilmeyeceğini söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya giden İran dışişleri bakanı Zarif, yaptığı açıklamada, ‘’İran tamamen Kapsamlı Ortak Eylem Planı-KOEP   çerçevesinde davranmakta ve bu diğer taraflara gerekenleri yapmaları için bir fırsattır. Karşı taraf sadece bildiri yayınlamakla yetinmemeli.‘’ dedi.

KOEP’in 26 ve 36. Maddelerini hatırlatan Zarif, bu maddelerin İran ve diğer ülkelere, bir ülkenin taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda diğerlerinin de taahhütlerinin bir kısmı veya çoğunu yerine getirmeme yetkisi verdiğini söyledi.

Zarif, bu gelişmenin İran Milli Güvenlik Konseyi direktifleri doğrultusunda yaşanacağını ve bunun detaylarının açıklanacağını söyledi.

Amerika’nın son bir yılda özellikle KOEP’ten çekilmeden önce ve sonra yaptıklarına işaret eden Zarif, ABD çabasının KOEP önünde engel çıkarmak yönünde olduğunu söyledi.

Zarif, bu süre zarfında İran’ın Amerika’nın bu politikasını bilerek metanet ve stratejik sabırla davrandığını belirterek, ‘’Maalesef AB ve uluslararası camia Amerika baskıları karşısında direnemediler ve bundan dolayı İran isteğe bağlı şekilde KOEP çerçevesinde uyguladığı bazı taahhütleri şimdilik uygulamama kararı almıştır.‘’ dedi.

Moskova ziyaretinin hedefinin bu konular, ikili, bölgesel ve uluslararası meseleleri Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile müzakere olduğunu ifade eden Zarif, Rusya ile uluslararası düzeyde birçok ortak noktaya sahip olduklarını belirtti.

Zarif iki ülkenin Amerika’nın tek yönlü politikalarına karşı olmanın yanında, Suriye gibi bölgesel konularda işbirliğine sahip olduklarını söyledi.

ABD Başkanı Trump geçen Mayıs ayında ülkesinin KOEP’ten çıktığını ve iki aşamada İran aleyhine olan tüm yaptırımların geri getirileceğini bildirmişti.

Bu arada ABD’nin nükleer anlaÅŸmadan kanunsuz bir ÅŸekilde çekilmesi ve AB’nin anlaÅŸma karşısında taahhütlerini yerine getirmemesine mukabil Ä°ran’ın bugün tutumunu açıklaması bekleniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.