Cevad Zarif: Mike Pompeo’nun itirafı İran’a yaptırım için bir delil olmadığını gösteriyor

  • 21 Nisan 2018
  • 1.157 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Mike Pompeo’nun itirafı İran’a yaptırım için bir delil olmadığını gösteriyor

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün Amerikan CBC kanalına verdiği demeçte Amerikan başkanı tarafından dışişleri bakanlığına önerilen CIA başkanı Mike Pompeo’nun İran’ın hiç bir zaman nükleer silah peşinde olmadığını ve İran’a yaptırım için bir delil de olmadığını açıklamasının açık bir itiraf olduğunu söyledi.

Fars haber ajansına göre, Zarif, şimdi Amerika’nın İran aleyhinde yaptırımları yeniden yürürlüğe geçirme çabasında olduğunu ve çünkü İran’ın nükleer silah üretme peşinde olmadığını söyledi.

Amerikan başkanı tarafından dışişleri bakanlığına önerilen CIA başkanı Mike Pompeo ise geçen perşembe günü yaptığı açıklamada,  ‘İran nükleer anlaşmadan önce de nükleer silah üretme peşine gitmedi. Şimdi de bildiğimiz kadarıyla ‘Eğer nükleer anlaşmada olmasa İranlıların böyle bir düşüncelerinin olduğuna dair bir işaret yok” dedi.

İran ve 5+1 grubu arasında imzalanan ve ocak 2016 yılında yürürlüğe giren  nükleer anlaşma, Amerika’da Trump’ın iktidara gelmesinin ardından  sorun yaşamaya başladı. Zira, Trump, bu anlaşmanın yalnızca İran’ın çıkarlarını temin ettiğini ileri sürüyor ve anlaşmadan çıkmakla tarafları tehdit ediyor.

Trump, seçimler sırasında da  bu anlaşmayı, ‘korkunç’ olarak nitelemiş ve  iktidara gelmesi halinde anlaşma metnini yırtacağını bildirmiş fakat uluslararası toplumun Amerikan başkanı Trump’a tepki göstermesinden dolayı Trump, şu ana kadar nükleer anlaşmadan çıkamamıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.