Cevad Zarif: Putin İran’la ilişkilerin geliştirilmesinden yana

  • 14 Eylül 2017
  • 1.218 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Putin İran’la ilişkilerin geliştirilmesinden yana

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, Rusya cumhurbaşkanı Putin’in İran ile ilişkileri geliştirmek istediğini ve mevcut ilişkilerin daha da ilerletilebileceğini söyledi.

İRNA’nın haberine göre, İslami İran dışişleri bakanı Zarif, dün Suçi’de Putin’le görüşmesinden sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, nükleer anlaşma KOEP’in yeniden müzakere edilemez olduğunu zira bu anlaşmanın uluslararası çok yönlü bir anlaşma olarak imzalandığını belirterek, bütün tarafların nükleer anlaşma KOEP’e bağlı kalması gerektiğini bildirdi.

İran ve Rusya arasında Suriye’de huzurun sağlanması için iyi bir işbirliğinin olduğunu söyleyen Zarif, Astana’da  Suriye barış müzakereleri oturumunda, Suriye’de siyasi sürecin başlatılması ve huzurun sağlanması için önemli kazanımların elde edileceği ümidini dile getirdi.

Zarif ayırca İran ve Rusya liderlerinin görüşünün iki ülke ilişkilerinin gelişmesi yönünde olduğunu söyledi. Putin ile yaptığı görüşmenin iyi ve dolu geçtiğini belirten Zarif, ‘’İlişkilerin devamı, askeri alandan nükleer enerji, ulaştırma, demiryolu, santraller ve enerji alanları iki ülke ilişkilerinin önemli alanlarındandır’’ dedi.İki ülke ekonomik ilişkilerinin bu sene geçen seneye göre yüzde 70 artış gösterdiğini ifade eden Zarif, Cumhurbaşkanı Putin’in ilişkilerin gelişmesi için gerekli direktifleri verdiğini söyledi.

İran dışişleri bakanı ayrıca Rus mevkidaşı Sergey Lavrof ile de görüşmesinde bölgenin önemli meselelerini ele aldı. Lavrof, İran’ın nükleer anlaşmayla ilgili yükümlülüklerini yerine getirdiğini bildirirken, Arap ülkeleri ve İran arasında görüşmelerin de  başlamasına vurgu yaptı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.