Cevad Zarif: Siyonistlere tepkimiz çok sert olacak

  • 19 Şubat 2018
  • 1.023 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Siyonistlere tepkimiz çok sert olacak

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Almanya’da düzenlenen 54. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı sırasında NBC News’a verdiği özel mülakatta gündemdeki son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunup soruları yanıtladı.

“İsrail Başbakanı’nın tehditlerini ciddiye alıyor musunuz?” şeklindeki soru üzerine Zarif, “Siyonist Rejim yıllardır cezai dokunulmazlıktan yararlanarak Suriye ve Lübnan’a yönelik askeri saldırılar düzenliyor. Ancak, yaklaşık otuz yıl sonra, Suriyeliler Siyonist askeri uçağını devirmeyi başardılar ve bu rejimin ordusunun sözde yenilmezlik efsanesi çökertildi ve şimdi ise Siyonis rejimi bu durumu düzeltmeye çalışıyor” ifadelerini kullanıyor.

Zarif ilaveten, “Eğer onlar (İran konusunda) tehditlerini gerçekelştirmeye kalkarsa yanıtını sert bir şekilde göreceklerdir” diye konuştu.

Muhabirin, “İsrail, İran askeri uçağını düşürerek Tel Aviv’le doğrudan karşılaşmya başvurduğunu açıklıyor. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusuna Zarif şunları kaydetti: Bunlar Siyonistlerin ileri sürdüğü iddialar. Onlar defalarca Suriye hava sahasını ihlal ederek saldırı düzenlediler. Suriye ordusu kendi imkanlarıyla Siyonist uçağını düşürmeye başardı. Bu tepki Suriye hava sahasının ihlal edilmemesi gerektiğine işaret ediyor.

Zarif, ABD Başkanı Trump’ın nükleer anlaşma tutumu hakkında, “Trump, görev süresinin ilk günden beri bu anlaşmadan çıkmaya çalıştı ve şimdiye kadar İran’ın bu anlaşmadan yararlanmasını önlemek için elinden gelen her şeyi yaptı. Bana göre, bu devlet şu anda bile anlaşmayı ihlal ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Nükleer anlaşmanın bozulup bozulmadığı konusunda Bakan Zarif, “Bu anlaşma bozulmadı; zira (ABD dışında) diğer taraflar verdiği taahhütlerine bağlı. ABD’nin bu anlaşmayı ihlal etmesi de analşmanın bozulduğu anlamına gelşmiyor. Uluslararası toplumun diğer devletleri ABD’nin baskılarına rağmen bu anlaşmaya sadık kalmaya çalışıyorlar” açıklamalarını yaptı.

Muhammed Cevad Zarif, NBC muhabirinin yönelttiği “ABD, sizi (İran) dünyada izole etmekte başarısız mı oldu? ABD dünyayı sizinle düşman etmekte başarılı oldu mu? soruya, “Kuşkusuz ABD bu uğraşlarda başarısız oldu. Belki de sonuçta kendisi yalnız kalabilir. İleride hiçbir ülke uluslararası anlaşmalar konusunda ABD’ye güvnmeyip bu devleti kötü bir duruma düşürebilir” cevabını verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.