Cevad Zarif: Suudi Arabistan, Teröristlere Maaşları İçin İran’a Saldırı Şartını Koşmuştur

  • 01 Ekim 2018
  • 1.342 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Suudi Arabistan, Teröristlere Maaşları İçin İran’a Saldırı Şartını Koşmuştur

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif pazartesi günü ABD Başkanı Donald Trump’ın İran karşıtı sözlerine gösterdiği tepkide, CNN’e Beyaz Saray’ın politikalarının dünyada ABD’nin izole olmasına yol açtığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Zarif, geçtiğimiz hafta BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu toplantılarının ABD Başkanı’nın izole olduğunu ortaya koyduğunu, nükleer anlaşmayı onaylayan Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden 14’ünün anlaşmayı desteklediğini vurguladı.

Zarif, ilk kez olarak bir ülkenin başka ülkelerden Güvenlik Konseyi’nin kararnamesini uygulamamalarını istediğini sözlerine ekledi

Avrupa Ciddidir

Dışişleri Bakanı Zarif, CNN’e mülakatının devamında; Avrupa ve de dünyanın diğer ülkelerinin ABD’nin eşine az rastlanan diplomatik bir kazanımı bozma çabasını engellemekte ciddi olduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı, AB’nin ABD’nin yaptırımlarını aşmak için önerdiği mekanizmanın da ciddi olduğunu, ancak İran’ın neticeyi görmek istediğini, Tahran’ın nükleer anlaşmadan kaynaklanan ekonomik menfaatlerinin sağlanmasını istediğini söylediğini hatırlattı.

İran’ın nükleer anlaşmadan çekilme olasılığı hakkında ise Zarif, “Biz Avrupalılarla müzakere ettik çünkü ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra seçeneklerimizden biri nükleer anlaşmadan çekilmekti. Ancak bunu yapmama kararı aldık çünkü Avrupalılar, Çin ve Rusya, İran’ın çıkarlarını sağlayabilecek bir yol bulacakları konusunda bizi temin ettiler…Bu mekanizmanın işe yarayıp, yaramayacağını görmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Biz Bölgenin Bir Parçasıyız

Dışişleri Bakanı, Amerikan yetkililerinin İran’ın bölgesel faaliyetleri hakkındaki açıklamalarıyla ilgili olarak da, “Biz bu bölgenin bir parçasıyız. Biz 6000 mile öteden gelip, bu bölgedekilerini eleştiren biri değiliz.”

Zarif, İran’ın bölgede etkinlik sahibi olmasının açık ve net olduğunu, İran’ın Suriye, Irak ve Irak’ın Kürdistan halkına IŞİD’i yenmek için yardım ettiğini vurguladı. Trump’ın bile seçim kampanyası sırasında İran’ın IŞİD ile mücadele ettiğini söylediğini sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı, ancak Trump’ın bölgedeki dostlarının Amerikan bombaları ve yardımıyla Yemen’de sivilleri bombaladığını kaydetti.

ABD, Tehdidine Son Versin

Zarif, ABD’nin Basra Konsolosluğunu kapatma kararı ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Dışişleri Bakanı’nın İran ile ilgili açıklamalarına ilişkin olarak da, ABD’nin tehdit politikasına son vermesi gerektiğini belirterek, iki hafta önce de İran’ın Basra Konsolosluğunun ateşe verildiğini, ancak hemen başka bir binaya konsolosluğu taşıdıklarını, Basra’daki insanları kontrol edemeyeceklerini söyledi.

Suudi Arabistan’ın Teröristlere Maaş Ödeme Şartı

Ahvaz’daki terör saldırısınını Güvenlik Konseyi’nin kınadığını hatırlatan Zarif, bu saldırının sorumluluğunu Avrupa başkentlerinden Suudi Arabistan’ın mali yardımını alan televizyonlarıyla konuşanların üstlendiğini kaydetti.

Zarif, ABD’nin İran halkının güvenliğini tehdit eden gruplarla işbirliği yaptığını da ifade etti.

Suudi Arabistan’ın İran sınırlarındaki terörist grupları desteklediğine dikkat çeken Zarif, Suudi Arabistan’ın bu gruplara daha fazla maaş ödemeyi İran’a saldırmalarına bağladığını, Suudi Veliaht Prensi’nin bir buçuk yıl önce aleni şekilde savaşı İran’ın içine taşıyacaklarını söylediğini belirtti.

Kerry İle Görüşme

İran Dışişleri Bakanı, eski Amerikan yetkilileriyle görüşmenin normal bir durum olduğunu, nitekim daha önce cumhuriyetçi siyasilerle de yapıldığını, Kerry’nin yapılan görüşmede kendisini İran’ın nükleer anlaşmada kalmaya ikna etmeye çalıştığını, onun bu işi yapmak için oldukça haklı olduğunu düşündüğünü kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.