CIA Yaptığı İşkenceleri Böyle Savundu: İsrail’de Aynı İşkenceleri Yapıyor…

  • 10 Aralık 2014
  • 2.662 kez görüntülendi.
CIA Yaptığı İşkenceleri Böyle Savundu: İsrail’de Aynı İşkenceleri Yapıyor…

ABD’de tartışmalara yol açan işkence raporundaki bilgiler saçılmaya devam ediyor. CIA, işkence metotlarını meşrulaştırmak için “İsrail örneğini” kullanmış.

ABD’de Senato İstihbarat Komitesi tarafından hazırlanan 528 sayfalık “CIA raporu”, gündem belirlemeye devam ediyor.

Aslı 6 bin sayfa olan ancak gizli bölümleri yayımlanmayan ya da sansürlenen raporda, CIA görevlilerinin 11 Eylül saldırılarının ardından işkence metotlarını yasal hale getirmek için yollar araştırdığı ortaya çıktı.

CIA’in Genel İstişare Ofisi tarafından hazırlanan taslak andıçta, “İsrail örneği” işkenceyi meşrulaştırma aracı olarak önerildi.

İsrail örneği, 1987 yılında Landau Komisyonu’nun ulaştığı sonuçlara ve Anayasa Mahkemesi kararına atıf yapıyor. Buna göre, mahkeme İsrail güvenlik aygıtına işkence yapmayı yasaklamış, ancak örneğin “saatli bomba” gibi örneklerde, acil bir terör saldırısını önlemek amacıyla “ılımlı fisiksel baskı” metotlarının kullanılması serbest bırakılmıştı.

Bu karara karşı, İsrail’deki çok sayıda insan hakları kuruluşu faaliyetler yürütmüş ve en sonunda Şin Bet tarafından kullanılan sorgu yöntemleri yasadışı ilan edilmişti.

CIA’in, 2005 yılında kendi sorgu tekniklerine yönelik artan soru işaretleri nedeniyle bir karşı kampanyaya hazırlandığı, bu kampanyada da İsrail’in 1999 yılında aldığı “bazı sorgu teknikleri kullanılabilir, ancak bazı yasal yaptırım biçimlerine ihtiyaç vardır” kararının örnek gösterildiği belirtildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.