Cihangiri: İran, Avrupa Birliği için çok muteber ortaktır

  • 12 Kasım 2017
  • 1.135 kez görüntülendi.
Cihangiri: İran, Avrupa Birliği için çok muteber ortaktır

İran Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı İshak Cihangiri, Tahran’da Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Tarım ve Kırsal Kalkınmadan sorumlu üyesi Phil Hogan ile görüşmesinde, İran’ın Avrupa Birliği için çok muteber ortak olduğunu ve bundan dolayı AB’nin İran’la işbirliği için özel hesap açması gerektiğini söyledi.

Ticari ve iktisadi ilişkiler konusunda iki ülke arasındaki münasebetlerin çok eskilere dayandığını belirten Cihangiri, enerji, sanayi, tarımcılık ve hizmet sektörünü de iki tarafın kayda değer kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

“İran ile AB üyesi ülkeler arasındaki siyasi ilişkilerin güçlendirilmesinin başlıca engeli, ABD hükümeti ve özellikle de Trump’ın nükleer anlaşmaya karşı yürüttüğü kara propagandalardır” diyen Cihangiri, şunları kaydetti: ”Trump başkan olarak seçilmeden önce nükleer anlaşmaya karşı tavır sergilemeye başladı. Bununla birlikte şu anda İran’a karşı tek taraflı olarak yaptırım uyguluyor. Aslında anlaşmanın ruhu taraflar arasında uygun bir işbirliği ortamı oluşturmaktır ki, Trump bunu ihlal etmektedir. Tahran yönetimi, Avrupa Birliği’nden anlaşmayı ihlal etmek isteyen taraflara karşı sert bir duruş sergilemesini beklemektedir.”

“İran, tarım, hayvancılık ve balıkçılık sektörlerinde Avrupa Birliği ile işbirliği yapmak için kapsamlı bir kapasiteye sahiptir. Dolayısıyla Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu ile İran Tarım Bakanlığı arasında sağlanan anlaşmaları desteklemektedir” ifadelerini kullanın Cihangiri, İran’ın AB ile bankacılık sektöründeki ilişkilerini iyileştirmek istediğini belirterek, “Biz sadece İran piyasasında değil, aynı zamanda bölgesel pazarlarda da AB ile ortak yatırım yapmayı olumlu karşılıyoruz” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, AB Tahran ofisinin kurulmasıyla ilgili olarak, bunun İran Dışişleri Bakanlığı’nın gündeminde olduğunu duyurdu.

AB yetkilisi de bu görüşmede, AB’nin İran İslam Cumhuriyeti’nin Dünya Ticaret Örgütü’ne katılma talebini desteklediğini dile getirdi.

Phil Hogan, AB’nin nükleer anlaşmadan yana olduğunu vurgulayarak, “Amerika’nın engellemelerine rağmen bu konuda İran AB’ye güvenebilir. Trump’ın baskılarına rağmen İran’ın yanında duracağız” ifadesini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.