Çin: KOEP’teki taahhütler ülkelerin iç sorunları etkisinde kalmamalı

  • 05 Aralık 2016
  • 954 kez görüntülendi.
Çin: KOEP’teki taahhütler ülkelerin iç sorunları etkisinde kalmamalı

İran ve Çin dışişleri bakanları tüm taraflarca Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP’in tam olarak uygulanması zaruretini bildirdiler.

İRNA’nın bildirdiğine göre İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Pekin’de bir görüşme gerçekleştirdiler.

Taraflar bu görüşmede ikili konuların yanı sıra son bölgesel ve uluslararası konuları incelediler ve ilişkilerin gelişmesinde bir engel olmadığını vurguladılar.

İki ülkenin ortak menfaatlere sahip olduğunu ifade eden Zarif, tarafların uluslararası konulardaki tutumlarının da benzer olduğunu söyledi.

Çin dışişleri bakanı Li de bu ortak basın toplantısında, ‘’KOEP elde edilmesi için yıllarca zaman harcanan bir anlaşmadır ve bu diplomatik yollarla uluslararası sorunların çözümü için elde edilen büyük bir başarıdır’’ dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) çerçevesinde ülkelerin yaptıkları taahhütleri yerine getirilmesinin ve ülkelerin iç sorunlarının etkisinde kalmaması gereğini vurguladı.

Li, ‘’Anlaşmanın uygulanması iyi bir şekilde ilerlemektedir ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) bugüne kadar yayınladığı 5 raporda tam uygulandığını onaylamıştır. UAEK her zaman İran’ın anlaşmayı uyguladığını onaylamıştır’’ dedi.

Zarif de, ‘’İran ve Çin KOEP’in sonuçlanmasında iyi işbirliğine sahiplerdi ve Çin önemli role sahipti. KOEP çoklu bir anlaşmadır ve herkes taahhütlerini yerine getirmeli. İran ve Çin’in tutumu bu yöndedir ve biz bir tarafın konuları görmezden gelmesine izin vermeyeceğiz’’ dedi.

Zarif,’’ Herkes KOEP çerçevesindeki taahhütlerine saygı duymalı. Kimse bunları görmezden gelme hakkına sahip değildir, fakat bizim de bu konuda seçeneklerimiz vardır’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.