Dehgani: Afganistan milli birlik hükümetini desteklemek İran’ın önceliğidir

  • 20 Kasım 2016
  • 871 kez görüntülendi.
Dehgani: Afganistan milli birlik hükümetini desteklemek İran’ın önceliğidir

İran İslam Cumhuriyeti BM Temsilcisi Yardımcısı Gholam Hoseyn Dehgani, terörist gurupların Afganistan’ın normal durumun dönmemesi için çaba harcadıklarını belirterek, Afganistan milli birlik hükümeti ile işbirliği, ikili ilişkilerin gelişmesi ve o ülke güvenliğinin korunması İran’ın önemli önceliğidir’’ dedi.

BM Genel Kurulunda konuşan Dehganni, Taliban ve Işid gibi terörist gurupların hedefinin o ülkenin normal duruma dönmesini engellemek ve barış ile ilerlemesinin engellenmesi olduğunu söyledi.

Afganistan’da IŞİD ve yeni terörist guruplarının güçlenmesi ile ilgili güçlenmesi için ikazda bulunan Dehganni, uluslararası topluluktan Afganistan hükümetini desteklemesini istedi.

Afganistan ile ilişkileri geliştirmeyi İran’ın önceliği olduğunu belirten Dehgani, ‘’Çahbahar Limanının gelişmesi için İran-Afganistan ve Hindistan arasında imzalanan üçlü anlaşma, iki ülke yetkililerinin görüşmelerinin, 5. Ekonomik komisyonunun oluşumu, Huat-Harat, Feraah demiryolunun yapımı, Hirmend nehri üzerinde ikinci köprünün iki ülke arasındaki bu seneki işbirliği olduğunu söyledi’’ dedi.

Uyuşturucu kaçakçılığını bölge için gerçek bir tehdit olduğunu ifade eden Dehgani, uluslararası topluluktan bu sorunla mücadele etmeyi istedi.

İran’ın Afganlı mültecilere verdiği desteklere işaret eden Dehgani, İran’ın eğitim ve tıbbı alanda desteklerine işaretle, bu sene 400 bin Afganlı örencinin çeşitli aşamalarda İran’da tahsil gördüğünü ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.