Dehgani: Aşırıcılık ve tekfirci zihniyetin yayılmasının başlıca sorumlusu Suudi Arabistan’dır

  • 15 Temmuz 2017
  • 1.048 kez görüntülendi.
Dehgani: Aşırıcılık ve tekfirci zihniyetin yayılmasının başlıca sorumlusu Suudi Arabistan’dır

İran dışişleri bakanlığı uluslararası güvenlik ve siyasi işler genel müdürü Gulam Hüseyin Dehgani, Suudi Arabistan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı’ndaki Riyad bildirisinin yer almasına dair teklifinin İran ve bazı ülkelerin muhalefetinden dolayı onaylanmadığını söyledi.

Bu sene 44’üncüsü Fildişi Sahili’nin ev sahipliğinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısında konuşan  Gulam Hüseyin Dehgani, terörizm meselesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Dehgani, Suudi Arabistan’ın oturumun gündemi dışındaki konuları  dayatmaya çalışmasına işaretle, ” Riyad bildirisi, İslam İşbirliği Teşkilatının  ruhuna ve ilkelerine aykırıdır. Zira bu teşkilatın  ilkesi, İslami işbirliğidir ve İslam ülkeleri arasında birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi ve bunun önündeki engellerin kaldırılmasıdır” dedi.

Dehgani, sözkonusu oturumda İran aleyhinde komplonun Amerika ve Suudi Arabistan’ın en önemli hedeflerinden olduğunu belirterek, Riyad oturumu ve bildirisinin kesinlikle İslam ülkeleri tarafından desteklenmemesi gerektiğini zira Amerika ve Arabistan’ın bu bildirinin hazırlayanları olduklarını belirterek, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın asıl hedefelerinden olan Filistin halkının hakları konusunda bu rejimlerin onların aleyhinde defalarca girişimde bulunduklarını hatırlattı.

21 mayıs 2017’de  bazı İslam ülkeleri ve Amerikan başkanı Trump’ın da katıldığı Riyad oturumunda yayınlanan bildiride, İran’ın bölgede  güvensizlik ve taifeciliğin yayılmasına dair çaba gösterdiği yönünde suçlamalar ileri sürülmüştü.

(Dehgani, bölgedeki bazı devletlerin 10 yıllık üzücü tecrübelere rağmen hala tekfirci zihniyete mali ve askeri destek verdiğine işaret ederek, “Aşırıcılık ve tekfirci zihniyetin yayılmasının başlıca sorumlusunun Suudi Arabistan yönetimi olduğu bazı Avrupa ülkeleri tarafından raporlarla tespit edilmiştir. Suudiler 50 yılı aşkın süre içerisinde söz konusu ideolojiye doğrudan 87 milyar dolar para harcamıştır” dedi.)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.