Depremin büyük hasara yol açtığı Nepal’de salgın hastalık riskinin giderek arttığına dikkat çekiliyor

  • 05 Mayıs 2015
  • 727 kez görüntülendi.
Depremin büyük hasara yol açtığı Nepal’de salgın hastalık riskinin giderek arttığına dikkat çekiliyor

Nepal’de 10 gün önce meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 7 bin 500’e yükseldi. Ayrıca salgın hastalıklara karşı uyarı yapıldı.

Rasuwa bölgesi yetkililerinden Gautam Rimal, arama kurtarma ekiplerinin Langtang Vadisi’nde 60’dan fazla ceset bulduğunu söyledi. Rimal, cesetlerden 9’unun yabancı turistlere ait olduğunu belirtti.

Deprem ve artçı sarsıntıların tetiklediği heyelanlar nedeniyle vadideki köyün tamamen göçük altında kaldığına işaret eden Rimal, arama kurtarma ekiplerinin toprağı kazmaya devam ettiğini açıkladı.

Rimal, “Heyelan, bir köyü haritadan sildi. Köyde 60’dan fazla ev vardı. Hepsi göçük altında kaldı. Köy sakinlerinin hepsini bulmamız mümkün olmayabilir” dedi.

Yolların deprem ve heyelan nedeniyle hasar görmesi sonucu karadan ulaşım sağlanamayan bölgede yaşayanlar, göçük altında kalan köyde 200’den fazla kişinin ölmüş olabileceğine işaret etti.

Başkent Katmandu’nun 60 kilometre kuzeyindeki Langtang Vadisi, Himalayalar manzarası nedeniyle turistlerin en çok tercih ettiği yerler arasında yer alıyor.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan ve gelirinin büyük kısmını turizmden sağlayan Nepal hükümeti, dün uluslararası topluma daha fazla yardım göndermesi çağrısında bulunmuştu.

Enformasyon Bakanı Minendra Rijal, “Depremin yaralarını sarmak için uluslararası toplumun büyük desteğine ihtiyacımız var” ifadesini kullanmıştı.

Uluslararası yardım kuruluşları, depremin büyük hasara yol açtığı ülkede salgın hastalık riskinin giderek arttığına dikkati çekti.

İngiliz Doğal Afetler Acil Durum Komitesi, depremzedelerin açık havada hayatlarını sürdürmeye çalıştığını ve temiz suyun bulunmadığını kaydetti. Bünyesinde 12 yardım kuruluşunu barındıran Komite, salgın hastalık riskinin engellenmesi için bir an önce önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Komite, 2009’da Nepal’de baş gösteren kolera salgınında 300 bin kişinin etkilendiğini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyonu Ofisi verilerine göre, 25 Nisan’da başkent Katmandu yakınlarında, yerin sadece 11 kilometre altında meydana gelen depremde 7 bin 500 kişi ölürken, 10 binden fazla kişi de yaralandı.

Deprem ve artçı şoklar, 130 binden fazla evin yerle bir olmasına neden oldu. Depremden yaklaşık 5 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyor. 34 ülkeden 4 bine yakın yardım görevlisi, depremzedelere yardımcı olmak için seferber oldu. Şimdiye kadar sadece 24 bin kişiye çadır sağlanabildi.

Depremde çok sayıda çocuk, ya kimsesiz kaldı ya da kayboldu. 20 ekip, kimsesiz kalan çocukları korumaya almaya ve kaybolan çocukların ailelerini bulmaya çalışıyor.

Yaklaşık 3 milyon kişinin acilen gıda yardımına ihtiyaç duyduğu Nepal için en az 415 milyon dolar yardım gerekiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.