Dışişleri Bakanı Zarif: Maneviyat, gücümüzün bel kemiğini oluşturuyor

  • 27 Ağustos 2015
  • 1.004 kez görüntülendi.
Dışişleri Bakanı Zarif: Maneviyat, gücümüzün bel kemiğini oluşturuyor

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran’da yaptığı konuşmada iki kutuplu Soğuk Savaş döneminin aslında 70’li yıllardan sona ermeye başladığını belirterek “Soğuk Savaş dönemi bitse de yerine yeni bir düzen kurulmamıştır” diye konştu.

Devletlerin iki kutuplu düzenden kurtulduğunu ve İran İslam Cumhuriyeti’nin bu fırsatı yakalaması gerektiğini dile getiren Zarif “El-Kaide ve IŞİD gibi olumsuz gruplardan Hizbullah gibi olumlu rol oynayan gruplara kadar devletler ötesi oyuncuların da bu yeni düzende boy göstermesine şahit oluyoruz” diye konuştu.

Zamanla en önemli güç unsuru yani askeri gücün yanına ekonomik güç gibi etkenlerin de eklendiğe işaret eden Dışişleri Bakanı Zarif “Ekonomik güçle birlikte Hollywood gibi kültürel güç de rol oynamaya başladı. Bu da manevi güç demektir. Manevi güç demek gönüllerle beyinleri etki altına almak demek” ifadesini kullandı.

Gücün manevi boyutunun altını çizen İran Dışişleri Bakanı Zarif “Gücün manevi boyutu, İslami İnkılap’la ortaya çıktı ve manevi unsur, gücümüzün bel kemiğini oluşturuyor. Amerika, dünyada gücün askeri unsurdan ibaret olduğunu varsaysa da güç kavramına başka yönler de katılmıştır” diye vurguladı.

Obama ile Kerry’nin ‘İran halkı dayatmayı kabul etmez’ demesinin nedenine ilişkin Zarif “Obama’nın ‘biz İran nükleer tesislerinden bir vidayı bile söküp atamayız’ cümlesi, devletimizin ve halkımızın gurur belgesidir. Amerika, yıllarca İran’a karşı en sert yaptırımları uygulayıp hükümet ile halk arasında ihtilaf yaratmaya çalıştı” açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Zarif, Amerika’nın müzakere masasına gelmesiyle ilgili “Halkımızın 2013 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ne katılması yaptırımları yerden yere vurdu. Halkın direnişi ile şehit olma kültürü, bizim gücümüzün aracı olmuş ve bu direniş unsuru dik durup müzakere edebilmemize ve karşı tarafa İran’ı tehdit etmemeleri gerektiğini söyleyebilmemize neden oldu” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif “Manevi güç, İran İslam Cumhuriyeti’ni bölgenin en önemli gücü haline getirmiştir. Nükleer teknoloji bahanesiyle İran’ın bu gücünü elinden almak istiyor ve İran’ı kendi ayağı üstünde durduğu için korkutucu bir hayalet gibi göstermeye çalışıyorlardı. Biz İnkılap Rehberi’nin fetvası doğrultusunda bomba peşinde değildik ve ayrıca karşı tarafa da büyük tavizler vermedik” vurgulamasını yaptı.

İran İslam Cumhuriyeti’nin bizzatihi korkutucu bir devlet olmamasına değinen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif “İran İslam Cumhuriyeti, istikrar sağlayıcı bir unsurdur ve Siyonist İsrail’in yalan makinesini bozmuştur” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.