Doğu Guta işgalden tamamen kurtarılmak üzere

  • 29 Mart 2018
  • 1.078 kez görüntülendi.
Doğu Guta işgalden tamamen kurtarılmak üzere

Suriye’nin başkenti Şam’ın çevresindeki Doğu Guta işgalden tamamen kurtarılmak üzereyken, Suriye yönetimine karşı çıkan ülkeler, dezenformasyon ve siyasi oyuna dayalı stratejisine devam ediyor.

Suriye ordusu yaklaşık 40 gün önce Doğu Guta’yı işgalden kurtarma operasyonuna başladı. Bu operasyon 19 Şubat tarihinde başladı. Başkent Şam’ın çevresinde yer alan Doğu Guta’nın yüz ölçümü 315 kilometre karedir. Suriye ordusu operasyon başlamadan önce Doğu Guta’nın 106 kilometre karesi silahlı grupların kontrolü altındaydı. Doğu Guta”nın yüzde 42’si Ceyşül-İslam, yüzde 27’si Nusra Cephesi, yüzde 25’i Faylak Rahman ve yüzde 6’sı da Ahrar’uş-Şam’ın işgali altındaydı. Ancak operasyonun üzerinden 40 gün geçerken Doğu Guta’nın yaklaşık yüzde 90’u Suriye ordusunun kontrolüne geçmiştir. Suudi Arabistan destekli Ceyşül-İslam, diğer terörist gruplardan ziyade direniş gösteriyor olsa da, bu direniş de kırılacaktır.

Bu arada askeri bir kaynak SANA’ya açıklamalarında ordu birliklerinin sabah saatlerinde Doğu Ğuta’nın kuzey kesiminden gruplar halinde çıkan sivil vatandaşlara yardım ve destekte bulunup onları geçici ikamet merkezlerine aktardıklarını belirtti.

Kaynak vatandaşların Doğu Ğuta’dan çıkmaya devam ettiklerini ifade ederken, Kızılay Örgütü ile işbirliği içinde tüm bu vatandaşların temel gereksinimlerini temin etme çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

Kaynak dün tahliye edilen 500’den fazla sivil vatandaşın aralarında sağlık durumu kötü olan 8 vatandaşın yer aldığını belirtirken, bu vatandaşların tedavi amacıyla ambulans araçlarıyla Şam’daki hastanelere kaldırıldıklarını söyledi.

Suriye ordusu sahadaki başarı ve zaferlerine devam ederken, Suriye yönetimine karşı çıkan ülkeler de ABD’nin liderliğinde yalan ve siyasi oyuna dayalı stratejilerine devam ediyor.

Bilindiği üzere Suriye’de geçen 7 senede sözkonusu ülkeler sık sık dezenformasyon ve siyasi oyuna dayalı stratejiyi takip etmişlerdir.

Doğu Guta’da ise siviller hakkında yalan söylemleri ve dezenformasyon şiddetle devam ediyor.

Suriye yönetimi, sivillerin Doğu Guta’dan güvenli şekilde çekilmesini sağlarken, karşıt ülkeler, propaganda ve karalama yapmayı tüm hızıyla sürdürüyorlar.

Rusya’nın BM Temsilcisi Visily Nebenzya yaptığı açıklamada, Doğu Guta’dan 121 kişi gönüllü olarak çekilmiştir.

Batılı ülkeler ve Arap-İbrani cephesi, medyada ve siyaset arenasında yalan ve dezenformasyona sarılarak, Doğu Guta’dan çekilenlerin Suriye yönetimi tarafından işkence gördüğü veya idam edildiğini iddia ederek, yine de yalan açıklamaları ve karalamalarına devam ediyor.

Suriye yönetimi, krizi hafifletmek ve sivilleri Suriye toplumuna kazandırmak amacıyla Doğu Guta’dan çekilenler için genel af ilan ederken, düşman ülkeler, aynı şekilde dezenformasyon yapıyorlar.

Suriye yönetimine düşmanlık yapan ülkelerin takip ettiği başka bir strateji ise siyasi davranmaktır. Bunun için aynı ülkeler, BM Güvenlik Konseyi toplantılarını kullanıyorlar.

2401 sayılı kararnamesinin 2. maddesi uyarınca, terörist gruplar, ateşkes kapsamına alınmazken, ABD ve Batılı ülkeler, “insani yardım” meselesini bir araç olarak kullanarak, Suriye yönetimi ve müttefiklerini, sivillere insani yardımın ulaştırılmasına engel olmakla suçluyor.

Bu bağlamda dün BM Güvenlik Konseyi toplantısında, ABD ve İngiltere temsilcileri ortak bir şekilde Rusya ve İran İslam Cumhuriyeti’ni BM Güvenlik Konseyi’nin 2401 sayılı kararnamesini ihlal etmekle suçladılar.

ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley, BM aleyhindeki girişimlerinin devamında bu kez, Güvenlik Konseyi’nin Suriye ile ilgili icraatını utanç verici olarak niteledi.

Haley birkaç gün önce de BM İnsan Hakları Konseyi’ni İsrail rejimi aleyhinde 5 kararname çıkardığı için ehliyetsiz bir örgüt olarak nitelemişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.