Doğu Guta Zaferi ABD’nin Komplolarını Boşa Çıkardı

  • 09 Nisan 2018
  • 1.144 kez görüntülendi.
Doğu Guta Zaferi ABD’nin Komplolarını Boşa Çıkardı

Suriye ordusundan emekli askeri bir uzman, Suriye ordusunun doğu Guta’daki zaferlerinin önemli boyutları ve mesajları olduğunu ve Amerika’nın Şam’a saldırmak için düzenlediği komplonun etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Suriye ordusundan emekli askeri bir uzman olan Heseym Hasun Tesnim Haber’e verdiği röportajda şu ifadelerde bulundu: ‘Suriye ordusunun doğu Guta’daki zaferleri, Şam’a işgal tehdidini uygulayamayan ya da terörist gruplara onları maddi ve manevi olarak destekleyeceği yönündeki sözlerini gerçekleştiremeyen Amerika için bir yenilgi sayılmaktadır.’

Bu askeri uzman, Suriye ordusunun doğu Guta’daki bu zaferlerinin bu ülkedeki siyasi krizin çözümü sürecindeki etkileri hakkında şunları söyledi: ‘Suriye ordusunun doğu Guta’daki zaferleri askeri ve siyasi olarak daha fazla etkilidir. Bu açıdan, bu bölge geçen yıllar boyunca Şam’a asıl baskı noktası olmuştur ama şimdi bu bölgenin kurtarılmasının ardından bir dizi olay meydana gelmiştir ve bunlardan en önemlisi de teröristlerin Şam şehrindeki tehdidinin neredeyse tamamen ortadan kalkmasıdır. Her ne kadar bu teröristlerden küçük gruplar hala bölgede kalsa da önümüzdeki günlerde onlarla anlaşma yapılacaktır.

Suriye ordu kuvvetlerinin Guta’daki zaferlerinin ikinci boyutu da bu kuvvetlerin önceki yıllarda teröristlerin kullandığı hafif ve ağır silahlar olmak üzere yüksek miktarda savaş aletine hâkim olmasıdır.

Bu terörist grupların askeri yenilgisi aynı zamanda özellikle Arabistan ve Katar olmak üzere başkente saldırmak ve sivilleri hedef almak için terörist gruplara dayanan ve bu grupları destekleyen ülkelere de bir darbe sayılmaktadır.

Suriye ordusunun Guta’daki bu zaferi, teröristlere orduya teslim olmamaları için vaatler veren Amerika Birleşik Devletleri için de bir yenilgi sayılmaktadır. Bunun akabinde Amerika Birleşik Devletleri Şam’a da saldıramamıştır ve terörist gruplar da Amerika Birleşik Devletleri’ne ve destekçi diğer ülkelere olan güvenlerini kaybetmiştir. Belki de Amerika Başkanı Donald Trump’ı bir sonraki aşamada kuvvetlerini Suriye’den çıkarmak istediğini söylemeye mecbur bırakan nedenlerden biri de budur.’

Suriyeli bu uzman, terörist grupların 7 yıldan sonra Guta’da hızla çökmesine neden olan etkenlerle ilgili olarak şu ifadelerde bulundu: ‘Teröristlerin Guta’da çökmesine neden olan birçok faktör vardı ve bunlardan ilki, Suriye ordusunun askeri operasyon düzenleme yöntemiydi ve kapsamlı olarak terörist gruplara karşı ateş açtılar. Aynı zamanda özellikle halkın yoğun olduğu bölgelerde Suriye ordusunun 7 yıl boyunca teröristlere karşı elde ettiği tecrübeler teröristlerin yenilmesinin nedenlerinden bir diğeriydi.

Diğer bir konu da iki tarafın farklı psikolojileriydi; Suriye ordusu büyük askeri başarılardan sonra Guta’ya girdi ve bu durum ordunun manevi ruh halini büyük ölçüde yükseltti ve buna karşılık olarak teröristlerin psikolojisi zayıflamıştı. Batılı ülkelerin teröristleri teçhizatlandırmaya yönelik verdikleri sözlere bağlı kalmamaları, onların morallerinin düşmesinin nedenlerindendi.

Diğer bir konu da Guta bölgesinin coğrafi olarak yabancı taraflarla bağlantısının olmamasıdır; bu nedenle silahlı unsurların direniş için gücü kısıtlıdır. Silahlı unsurların savunma hattının çökmesi halinde, teröristleri daha fazla yenilgi beklemektedir. Guta içindeki halk baskıları da Suriye ordusunun bu bölgeye girişini fazlasıyla etkilemiştir. Bununla eş zamanlı olarak silahlı unsurların morallerinin düşmesi ve onlar arasındaki çatışma da etkili olmuştur. Son dönemde siviller arasında silahlı unsurların sevilmemesi de bu konudaki etkenlerden bir diğeridir.’

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.