Dünya Merziye Haşimi için ayakta

  • 20 Ocak 2019
  • 1.537 kez görüntülendi.
Dünya Merziye Haşimi için ayakta

Geçen hafta Pazar günü haber kaynakları, İran’ın Press TV kanalının muhabiri ve sunucusu bayan Merziye Haşimi Amerika’ya yaptığı seyahati sırasında gözaltına alındığını ve oldukça uygunsuz koşulların altında tutulduğunu duyurdu.

Bu haberin ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Press TV muhabirinin Amerika’da tutuklanmasını kınayarak haberi doğruladı. Sözcü Kasımi yaptığı açıklamada, bayan Haşimi’nin temel insan haklarından yararlanmasını ve derhal ve kayıtsız şartsız illegal tutuklanmasına son verilerek serbest bırakılmasını istediklerini vurguladı.

Press TV muhabiri bayan Merziye Haşimi geçen hafta Pazar günü Amerika’nın Sait Luis havaalanında federal polis FBI tarafından tutuklanarak Washington’a götürüldü. Bayan Haşimi’nin yaptığı açıklamaya göre, bayan Haşimi 48 saat boyunca ailesini durumundan ve başına gelenlerden haberdar edemedi. Bayan Haşimi ailesine, hapishanede İslamî hicabı zorla engellendiğini ve ayrıca kendisine helal yiyecek verilmediğini anlattı. Yine haberlere göre bayan Haşimi şimdiye kadar iki kez avukatı ile birlikte Washington’da bir mahkemeye çıkarıldı. Bundan başka bayan Haşimi’nin ünvanı açıklanmayan bir yargı süreci ile bağlantılı olarak mahkemeye çıkarıldığı ve kendisine hiç bir suç yöneltilmediği belirtildi.

Öte yandan Reuters haber ajansı Cuma günü geçtiği kısa haberinde, Amerika adalet bakanlığının talebi üzerine mahkeme yargıcı bayan Haşimi’nin gözaltına alınmasının resmi gerekçesini açıkladığını, buna göre bayan Haşimi ünvanı açıklanmayan yargı sürecinde tanık olarak mahkemeye götürüldüğünü duyurdu.

Foxnews muhabiri Jack Gibson ise şöyle yazdı: Bayan Haşimi’nin ABD yasalarının ihlali ile ilgili olan dosya çerçevesinde yargıcın karşısında şahitlik yapması biter bitmez hemen serbest bırakılması bekleniyor.

Reuters muhabiri ise bir yetkiliden naklen, bayan Merziye Haşimi’nin tanıklık etmek üzere mahkemeye götürüldüğü dosya, Press TV kanalı ile ilgili olduğunu belirtti. Reuters, bayan Haşimi’ye Press TV’nin İran devleti için propaganda yapan bir kanal olup olmadığı sorulacağını, bu durumda ve “Amerika topraklarında yabancı devletlerin faaliyeti” kanununa göre ve “yabancı bir devletin elemanı” olarak resmen ABD adalet bakanlığında kayda alınması gerektiği kendisine bildirileceğini belirtti. Bu yasa 80 yıllık mazisi olan bir yasadır.

Gerçi Amerikalı yetkililer Associated Press haber ajansına Merziye Haşimi jüri heyeti karşısında şahadetinden hemen sonra serbest bırakılması beklendiğini açıkladı, ancak bayan Haşimi’nin büyük oğlu Cuma günü yaptığı açıklamada, bu konudan kuşku duyduklarını, mahkemenin annesinin şahitlik yapması için ne kadar süreceği bilinmediğini belirtti. Mahkemenin dışında annesinden bir haber almayı bekleyen bayan Haşimi’nin oğlu Hüseyin medyaya yaptığı açıklamada, mahkemenin bir an önce sona ermesini ve annesinin bugün yarın serbest bırakılmasını umduklarını vurguladı.

Press TV’nin Müslüman olduktan sonra Merziye Haşimi adını seçen Amerikan asıllı sunucusu Melani Franklin, Amerika’nın Ohio eyaletinde dünyaya geldi ve daha sonra İranlı bir erkekle evlenerek İslam dini ve İslam inkılabına ilgisi yüzünden İran’a göç etti. Bayan Haşimi hasta kardeşi ve çocukları ve yakınları ile görüşmek üzere Amerika’ya gittiğinde federal polis tarafından gözaltına alındı. Bayan Haşimi ailesi ile yaptığı görüşmede tüm karşı çıkmasına rağmen gardiyanların başörtüsünü başından aldıklarını ve ayağına zincir vurduklarını ve kendisine adeta bir suçlu gibi davrandıklarını anlattı.

Press TV haber kanalı bayan Haşimi’nin tutuklanma haberini ilk kez geçen Çarşamba günü verdi. Öte yandan son günlerde bayan Haşimi’nin neden tutuklandığı açıklanmaması, Amerika kalem derneği ve uluslararası gazeteciler derneği gibi bayan Haşimi’nin meslektaşlarının tepkileri ile karşılaştı. Bu örgütlerin tümü bayan Haşimi’nin neden gözaltına alındığının açıklanmasını istiyordu.

Uluslararası gazeteciler federasyonu da 17 Ocak Perşembe günü İranlı muhabir bayan Merziye Haşimi’nin Amerika’da gözaltına alındığını, ancak suçu açıklanmadığını, bu durumdan şiddetle kaygı duyduklarını ve Amerikalı yetkililerden derhal bu konuyu aydınlatmasını istediklerini belirtti.

Amerika içinde de Amerika kalem derneği Başkanı Susan Nasel bir açıklama yaparak bayan Haşimi’nin derhal serbest bırakılmasını istedi. Nasel Amerika yönetiminin Press TV muhabirini Tahran ile Washington arasındaki siyasi gerginliklerle bağlantılı olarak gözaltına alınmış olmasından kaygı duyduklarını vurguladı. Susan Nasel açıklamasında, bayan Haşimi’nin tutuklanması hakkında yeterli açıklama yapılmaması ve konunun aydınlatılmaması, kendisinin “siyahilerin canı önemli” başlıklı hareketle ilgili bir belgeseli hazırlaması ile bağlantılı olup olmadığı kuşkusunu güçlendirdiğini kaydetti.

İran Dışişleri Bakanlığı da bayan Haşimi’nin gözaltına alınmasını siyasi bir hareket niteleyerek derhal serbest bırakılmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de bir açıklama yaparak bayan Haşimi’nin eşi İranlı olduğundan, kendisi de İran vatandaşı sayıldığını kaydetti. İslamî insan hakları komisyonu hiç bir suçu olmaksızın Washington’da gözaltına alınan Press TV muhabiri bayan Merziye Haşimi’nin görüntülerini bir video projektör aracılığı ile BBC’nin Londra binasının dış cephesine yansıttı.

İslamî insan hakları komisyonu bu hareketi ile bir yandan Amerika devletine itiraz ederken, öbür yandan da başta BBC olmak üzere Batılı medya organları ve insan hakları örgütlerinin bayan Haşimi’nin tutuklanmasına yönelik sessizliğini eleştirdi ve bu zümrenin bu tutumları, iddia ettikleri insan hakları ve demokrasi ilkeleri ile bağdaşmadığını vurguladı. İslamî insan hakları komisyonu bayan Hişimi’nin derhal serbest bırakılmasını istedi ve ayrıca “Neden susuyorsunuz?”, “Bizim ifşaatımız zalimleri cinayet işlemeye mi yöneltti?”, “Hicabı için hapse atılan büyükanne” gibi başlıkların altında bazı yazıları yayımladı. İslamî insan hakları komisyonu bu tepkilerinin amacı, Amerika devletinin insanlık dışı uygulamasını ve medyanın bu cinayete karşı sessizliğini protesto etmek ve ayrıca kamuoyunu aydınlatmak olduğunu vurguladı.

Press TV sunucusu ve muhabiri bayan Merziye Haşimi’nin gözaltına alınma haberine tepki gösteren İran devlet radyo televizyon kurumu Başkanı Ali Asgeri, bu muhabirin durumunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Öte yandan İran sinemasının seçkin çehresi Nadir Talebzade, bayan Haşimi’nin gözaltına alınma olayı beyaz saray milli güvenlik danışmanı John Bolton’un Amerika’yı İran ile karşı karşıya getirmek için kurduğu bir kumpas olduğunu düşündüğünü açıkladı. Talebzade, bayan Haşimi Press TV’nin en seçkin sunucusu ve muhabiri olduğunu, ayrıca Amerikan asıllı ve siyahi olduğunu ve bu yüzden Batılı medya organlarının ilgi odağında olduğunu, üstelik çok da kararlı bir şekilde konuştuğunu ve düşüncelerinden asla taviz vermediğini ve belki de bu sebeplerden ötürü düşünce odaları bu tür tutuklamaları tasarladıklarını ve bayan Haşimi de bu çerçevede tutuklanmış olabileceğini kaydetti. Talebzade, bayan Haşimi daha önce de Amerika’da bazı belgeselleri hazırladığını ve medya dünyasında güçlü bir varlık sergilediğini ifade etti.

İran devlet radyo televizyon kurumu sınırötesi yayımlardan sorumlu Başkan yardımcısı Peyman Cebelli de kurum olarak bayan Haşimi’nin serbest bırakılması için tüm çabalarını sarf edeceklerini açıkladı. El Alem kanalına konuşan Cebelli, bayan Haşimi’nin Amerika’da gözaltına alınması için bir Müslüman kadın olmak ve 2003 yılından bu yana Press TV’de çalışmaktan başka hiç bir sebep bulunmadığını ifade etti.

Amerika türlü engeller çıkararak İran medyasının sesini engellemeye çalıştığını belirten İran devlet radyo televizyon kurumu sınırötesi yayımlardan sorumlu Başkan yardımcısı Cebelli, Amerika’nın yaptırımla İran’a baskı uygulaması direniş ekseninin ilerlediğini ortaya koyduğunu ve dünyaya da sonunda direniş ekseni Amerika eksenine galip geleceği mesajı verdiğini vurguladı.

Başkan yardımcısı Cebelli ayrıca Amerikalı yetkililerin bayan Haşimi’nin İslamî hicabına müdahale etmeleri İslamî mukaddesata saygısızlık olduğunu ifade etti.

İran devlet radyo televizyon kurumu sınırötesi yayımlardan sorumlu Başkan yardımcısı Cebelli ayrıca medya mensupları ile bir oturum düzenleyerek bayan Haşimi’nin serbest bırakılması için neler yapılacağı hakkında açıklamalarda bulundu. Oturumda konuşan Cebelli, bayan Haşimi’nin serbest bırakılması için ellerinden geleni yapacaklarını, fakat Amerikalı yetkililerin İranlı vatandaşları hiç bir haklı gerekçeleri olmadan gözaltına aldıklarını bildikleri için yasal işlemlerin pek faydalı olacağını düşünmediklerini belirtti. Cebelli, bayan Haşimi’nin meselesi sadece bir insanın meselesi olmadığını, bu mesele bir kadın, bir anne, bir büyükanne ve Amerikalı bir Müslümanın meselesi olduğunu belirterek Amerikalı yetkililerden bayan Haşimi’nin neden tutuklandığını derhal açıklamalarını istediklerini kaydetti.

İran devlet radyo televizyon kurumu sınırötesi yayımlardan sorumlu Başkan yardımcısı Cebelli, Press TV ve kurumun bu yöndeki çabaları sonuca ulaşıp ulaşmayacağı ile ilgili bir soruya verdiği cevapta şöyle dedi: Biz çaba harcamayı görevimiz biliyoruz, fakat sonuca ulaşacağından emin olamayız, fakat eminiz ki medya üzerinden hareketlerimiz onun serbest bırakılmasına yardımcı olacaktır. Bu olay büyük bir sınavdır, hem medya ve hem kurumumuz için. Acaba bayan Haşimi hiç bir suçlama yapılmaksızın hapse mi atılmalıdır? Acaba S. Arabistan rejimini eleştirmek ve Müslümanların haklarını savunmak suç mudur? Bu sorulara ifade özgürlüğü ve insan hakları iddiasında bulunanlar cevap vermelidir.

Öte yandan İran insan hakları merkezi de bayan Haşimi’nin illegal bir şekilde gözaltına alınmasına, bir bildiri yayımlayarak tepki gösterdi. Bildiride bayan Haşimi’ye gözaltına alındığı sıralarda şiddet uygulanması kınandı ve bu durumun ifade ve inanç özgürlüğünün açık ihlali sayıldığı belirtildi.

İran insan hakları merkezi bildiride şu ifadelere yer verdi:

Kuşkusuz beşeriyete karşı her türlü cinayeti işlemekte derin mazisi ve kalın dosyası bulunan ve başta çocuklar olmak üzere milyonlarca masun insanın kanından sorumlu olan Amerika gibi bir devlet için insan hakları ve uluslararası yasalar hiç bir önemi yoktur. Ancak insan hakları iddiasında bulunan Avrupa ülkeleri ve BM ve insan hakları konseyinden bu insanlık dışı uygulamayı hemen kınamaları ve bayan Haşimi’nin derhal serbest bırakılması için harekete geçmeleri beklenmektedir.

Bu arada bayan Haşimi’nin tutuklanması Amerika’da ifade özgürlüğü ve insan hakları ihlalleri alanında tek durum olmadığı belirtilmelidir. Sınır tanımayan gazeteciler örgütü geçen yılın sonunda yayımladığı raporunda Amerika’yı gazeteciler için en ölümcül ülkelerden biri olarak açıkladı. Raporda Amerika’da 2018 yılında altı gazeteci katledildiği ve bu bakımdan dünya sıralamasında altıncı sırada yer aldığı belirtildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.