Efhem: Müzakereler karmaşık ve kritik bir etaba ulaştı.

  • 18 Mart 2015
  • 772 kez görüntülendi.
Efhem: Müzakereler karmaşık ve kritik bir etaba ulaştı.

İran ajansının haberine göre, haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Efhem, Lozan’da devam eden nükleer müzakereler hakkında “Müzakereler yoğun bir şekilde devam ediyor. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi’nin ABD Enerji Bakanı ile görüşmesi ve İran Dışişleri Bakanı’nın P5+1 bakanları ile görüşmeleri devam ediyor. P5+1 siyasi müdürleri de teknik, hukuksal ve siyasi görüşmeler ile ilgili müzakerelerde bulunacaklar. Müzakereler, kritik ve karmaşık bir etaba ulaşmıştır. Görüş ayrılıklarının azalması için çaba gösteriliyor. Teknik konulardaki birçok sorun çözüldü ve siyasi görüşmeler devam ediyor. Müzakereler, karmaşık boyutlara sahiptir. Sonucu gelecek günlerde görmeliyiz” dedi.

Efhem açıklamasının devamında Birleşmiş Milletler’in yedinci bölümünde yer alan kararların onaylanması, İran’a uyguunan yasadışı yaptırımların kabul edildiği niteliği taşıyıp, taşımadığı hakkında sorulan bir soruya ise Efhem, “Hukuksal konular, çok ince konulardır. İran nükleer müzakere heyeti, tüm teknik ve hukuksal boyutlara tamamen hakim olarak, yaptırımlar ile ilgili konuları ele alıyorlar. Karmaşık hukuksal ve siyasi görüşmeler devam ediyor. İran heyetinde de kendi alanlarında tamamen uzman isimler yer alıyor ve bu neden ile de hiç kimsenin her hangi bir endişe yaşaması gerekmiyor” yanıtını verdi ve müzakerelerde yaptırımların kaldırılması konusunun da incelendiğini belirterek, sözlerine “Nükleer anlaşmadaki isteğimiz, tüm yaptırımların kaldırılmasıdır ve bu doğrultuda müzakerelere başladık” diye ekledi.

Bazı ülkelerin İran’ın Yemen halkına yaptığı yardımları, Yemen’ın yurtiçi sorunlarına müdahele etme niteliği taşıdığı iddiaları hakkında ise Efhem, “Bu iddialar, ayırım yaratmak amacı ile gerçekleşmektedir ve asla doğru değildir. İran’ın Yemen’e yaptığı yardımlar, insanı yardımlar çerçevesindedir ve bundan daha önce bu konu ile ilgili anlaşmalara ulaşılmıştı. Bugün de Yemen halkına insani ve ilaç yardımları yapılmaktadır” dedi.

Efhem açıklamasınn devamında ise Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin görevlerini tamemen yerine getiremedeği konusu ile ilgili “Birleşmiş Milletler’in görevi, dünya genelindeki siyasi, güvenlik ve sosyal sorunlara müdahele etmektir. Malesef bazı Güvenlik Konseyi üyeleri, Birleşmiş Milletler’in görevlerini yerine getirmesine engel oluyorlar ve bu kurumun görevlerini yerine getiremediğini görüyoruz” dedi.

Filistin sorununun, BMGK üyelerinin adaletsizce davranışlarından en belirgin örnek olduğunu belirten Efhem, “Bu konseye üye bazı ülkeler, Siyonist Rejim’e destek sağlıyor ve bu, Filistin sorunu gibi bazı sorunların konsey tarafından çözülme olasılığı olmadığını gösteriyor. Tüm dünya ülkeleri arasında yapılacak işbirlikleri ile, Birleşmiş Milletler’in işlevinin artması için çalışmalar yürütülmelidir” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.