Erakçi: İran’ın her şartta KOEP’te kalacağı algısı yanlıştır

  • 20 Nisan 2018
  • 1.281 kez görüntülendi.
Erakçi: İran’ın her şartta KOEP’te kalacağı algısı yanlıştır

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Erakçi, İran’ın her şartta Kapsamlı Ortak Eylem Planında (KOEP) kalacağı algısının yanlış olduğunu söyledi.

İran-Norveç 8. Dönem siyasi istişare toplantısı için Oslo’da bulunan Erakçi, Dışişleri Bakanı Bayan İne Erikson Soride ile görüştü.

Erakçi görüşmede KOEP’i her hangi bir konu ile ilişkilendirilmeye çalışmanın yanlış olduğunu ve bu durumun bölge durumunu daha kritik hale getireceğini söyledi.

KOEP’in ikili ilişkilerin gelişmesindeki önemine değinen Erakçi, ‘’Bu anlaşma uluslararası düzeyde büyük bir diplomasi başarısıdır fakat anlaşma Trump yönetiminin yarattığı sorunlardan dolayı tehlikededir’’ dedi.

‘’KOEP her şeyden önce nükleer silahların yayılmasının engellenmesinde güvenlik bir anlaşmasıdır’’ diyen Erakçi, bu anlaşmaya karşı gelmenin nükleer silahların yayılması düzeninin zayıflatılmasına sebep olacağını ve herkesi güvenlik ve istikrarsızlık ikilemi ile karşı karşıya koyacaktır’’ dedi.

UAEK’nın 10’dan fazla raporda İran’ın taahhütlerini yerine getirdiğini ifade eden Erakçi, buna karşın Amerika’nın taahhütlerini doğru şekilde yerine getirmediğini ve ahde vefasızlıkları ile anlaşmayı tehlikeye soktuğunu söyledi.

Erakçi, ‘’KOEP büyük ve tarihi bir tecrübedir ve onun başarısı ortak çaba ve desteğe bağlıdır’’ dedi.

Norveç dışişleri bakanı Bayan Soride, ülkesinin KOEP’e güçlü bir şekilde bağlı olduğunu ve bundan iyi bir seçenek olmadığını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.