Erakçi: Trump’ın nükleer anlaşmaya karşı çıkması uluslararası topluma karşı çıkmasıdır

  • 23 Şubat 2018
  • 1.090 kez görüntülendi.
Erakçi: Trump’ın nükleer anlaşmaya karşı çıkması uluslararası topluma karşı çıkmasıdır

İran Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Yardımcısı Irakçi, Londra’da İRNA ajansına verdiği demeçte, Amerikan başkanı Trump’ın nükleer anlaşmaya karşı çıkmasını sert dille eleştirdi.

Trump’ın nükleer anlaşmayı bozmak veya ortadan kaldırmak için çabalarının yenilgiye uğradığını belirten Erakçi, Trump’ın başkanlık seçimleri zamanında Beyaz Saray’a gelmesi halinde nükleer anlaşma belgesini yırtacağına dair söz verdiğini ama iktidara gelmesinin üzerinden 13 ay geçmesine rağmen bu sözünü yerine getiremediğini kaydederek, Amerika’nın ve Trump’ın nükleer anlaşma konusunda yalnız kaldığını söyledi.

Amerika’nın nükleer anlaşma konusunda uluslararası topluma baskı yaptığını ama yine de başaramadığını belirten İranlı yetkili, ‘uluslararası toplum ve ülkeler bu zamana kadar Trump ve Amerika’nın çağrısına olumlu cevap vermedi’ dedi.l

Erakçi, bu arada nükleer anlaşmayı değerlendirdi.
İngiliz Kraliyeti’nin Uluslararası İlişkiler Enstitüsü olarak bilinen Chatham House’ta bir konuşma gerçekleştirdi. Nükleer anlaşmayla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Erakçi, “Bu anlaşma konusunda güvence sağlamak amacıyla 10 ila 15 yıl arasındaki sınırlamaları kabul ettik, fakat bu sınırlamalar sonsuza dek olmayacaktır” dedi.

Erakçi ilaveten, “Bana göre, söz konusu anlaşma bu durumda böyle kalmaz; belirsizlik atmosferi devam ederse, uluslararası şirketler bizimle çalışamazlarsa, bize herhangi bir fayda sağlamayan bir anlaşmayı sürdüremeyiz” ifadesini kullandı.

Erakçi, sözlerine şöyle devam etti: Nükleer anlaşmayı Suriye, Yemen veya hatta İran’ın füze savunma meselesi gibi diğer konulara bağlamak büyük bir hatadır. Bunlar nükleer sorununu çözmek yerine diğer konuları da karmaşık bir hale getirebilir. Bu anlaşmada İran’ın taahhütleri belli olmasına rağmen zaman sınırı bulunmaktadır. Biz güvence sağlamak için kısıtlamaları kabul ettik ve bu kısıtlamalar tamamlandığı zaman ülkemiz NPT’nin normal bir üyesi olacaktır.

Seyyid Abbas Erakçi, Amerika’nın nükleer anlaşmayı başka konularla irtibatlandırmaya çalışmasını da eleştirerek, “Eğer bu süreç devam ederse ve İran nükleer anlaşmanın sağladığı imkanlardan yararlanmazsa anlaşmadan çekilebilir. Tabii ki, İran nükleer silah konusunda verdiği taahhütlerine sonsuza kadar bağlı kalacaktır” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.