Fas Yönetimi Mısır Büyükelçisini Geri Çekti…

  • 06 Ocak 2015
  • 644 kez görüntülendi.
Fas Yönetimi Mısır Büyükelçisini Geri Çekti…

Mısır ve Fas arasında başlayan siyasi kriz nedeniyle Fas yönetimi Mısır büyükelçisini geri çekti.

Fas Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Mısır’ın Gözünde Batı Sahra” isimli kitap ve Mısır medyasının Rabat yönetimine karşı başlatmış olduğu karalama kampanyasının krizi tetiklediğini söyledi. Faslı yetkili devlet televizyonunun, Mısır medyasına tepki olarak Sisi yönetimine karşı tavır aldığını ifade etti.

Faslı bir diplomat ise, Fas televizyonunun Mısır medyasının bitmek bilmeyen saldırılarına tepki olarak Mısır’a karşı söylemini değiştirdiğini hatırlatarak, Fas Birinci Kanalının Abdulfettah es Sisi’yi seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi deviren “Darbeci Lider” olarak nitelendirdiğini söyledi.

Fas Kralı Altıncı Muhammed, Sisi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından Sisi’yi tebrik etmişti. Ancak son dönemde yaşanan gelişmeler iki ülke arasındaki siyasi krizin büyümesine neden oldu.

İki ülke arasındaki kriz yaklaşık altı ay öncesinde başladı. Mısırlı bir spiker özel bir televizyon kanalında “Fas’ı fuhuştan para kazanmakla” suçlamışı. Geçen ekim ayında ise, Mısırlı bir aktör Faslıları Yahudi olmakla itham etti. Fas yönetiminin tepkisine rağmen Kahire’nin söz konusu şahıslarla ilgili gerekli tavrı göstermediği iddia edilmişti.

Mısır yönetimi, Fas’ta iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nden rahatsız. Krizin asıl nedeninin Fas’taki Müslüman Kardeşler iktidarından Sisi yönetiminin duyduğu rahatsızlık olduğu konuşuluyor.

Gerginliğin bir başka nedeninin ise Cezayir ile stratejik ortaklık geliştirmek isteyen Mısır’ın, Fas ile Cezayir arasındaki sorunla ilgili olduğu öne sürülüyor. Mısır’ın Batı Sahara’daki Cezayir destekli tartışmalı alan Polisario’daki tarafsız pozisyonunu, Cezayir lehine değiştirmesinin Fas’ı kızdırdığı ifade ediliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.