Felluce operasyonun yavaş ilerleme nedenleri

  • 07 Haziran 2016
  • 845 kez görüntülendi.
Felluce operasyonun yavaş ilerleme nedenleri

Felluce’nin Irak ordusu ve halk güçlerince kurtarılmasından iki hafta geçmesi ve meydanda kazanılan başarılara rağmen, operasyon yavaş sürüyor.

Irak’ın batısında Anbar vilayetinde Felluce’nin işgalden kurtarılış operasyonu 23 mayıs 2015 tarihinde ve başkumandan Haydar İbadi’nin emri ile başladı. Bu bağlamda ordu ve halk güçleri savaş meydanında kazandıkları önemli başarılarla operasyonun son aşamasına yaklaşmakta.

Şimdi akla, daha önce Tikrit ve Ramadi operasyonlarını gerçekleştiren Irak ordusunun neden felluce operasyonunda ağır ilerlemesi sorusu geliyor.

Bu sebeplerden en önemlisi ise, Felluce’nin IŞİD için önemli olmasıdır. Felluce Bağdat’ın 60 km batısındadır ve bu yüzden IŞİD için stratejik öneme sahip. Aynı zamanda Felluce Neyneva vilayeti merkezi Musul ile birlikte IŞİD’e Irak’ta geri kalan üsler olması nedeni ile Felluce’nin kaybetmesi terör grubuna moral kaybettirecektir. Bu yüzden IŞİD, kentteki vatandaşları kalkan olarak kullanıyor. Felluce kenti halkından büyük bir kısmı kenti terk etmesine rağmen, hala yaklaşık 20 bini çocuk olmak üzere 50 bin sivil kentte IŞİD tarafından rehin alınmış vaziyette. Bu da Irak ordusu ve halk güçlerinin Felluce operasyonunu yavaşlatıyor.

Bu bağlamda Irak başbakanı Haydr el-İbadi Felluce operasyonunda önceliğin vatandaşların hayatını kurtarmak ve sivil kaybını en aza indirmek olduğunu belirtti. Irak Bedir kurumu genel sekreteri Hadi el-Ameri de operasyonda sivilleri koruma konusuna vurgu yaparak, Irak güçleri önceliğinin sivillerin kentten ayrılması için güvenlik koridoru oluşturmak olduğunu ifade etti.

Felluce operasyonlarının yavaş ilerlemesindeki bir diğer sebep, ülke içi ve dışındaki bazı muhalefetin engelleme ve sabotajlarıdır. Başta Baas kalıntıları, çıkarları merkezi yönetimin zayıflamasında olan bazı kanatlarla birlikte Felluce operasyonlarında sorun çıkartıyorlar. Aynı zamanda başta Suudi Arabistan olmak üzere ecnebi aktörler de Felluce’nin tamamen kurtarılmasının kendi çıkarlarına ters olduğu kanaatinde, zira bu operasyon Irak hükümetinin terörizm ile mücadelede güçlü olduğunu ispat ederken aynı zamanda Arabistan ve teröristlere destek veren bazı Arap ve batılı ülkelerin siyasi haysiyetlerini zedeleyecektir.

Bu yüzden bir çok uzmana göre Irak’taki son siyasi kriz ve muhalefet tarafından parlamentoya saldırı, Suudi Arabistan ve ülke içi bazı muhalefet tarafından desteklendi; böylece ordu ve halk güçlerinin ülkeyi terörist IŞİD güçlerinden temizleme operasyonlarında aksama yaşanmasına sebep oldular.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.