Filipinler Dışişleri Bakan’ı da ABD’ye çattı

  • 17 Eylül 2016
  • 789 kez görüntülendi.
Filipinler Dışişleri Bakan’ı da ABD’ye çattı

ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nin (CSIS) Pasifik Forumu’nda konuşan Filipinler Dışişleri Bakanı Perfecto Yasay, Filipinler’de yürütülen “uyuşturucuyla mücadele” operasyonunu başta ABD olmak üzere hiçbir ülkenin eleştirmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Yasay, ABD’nin Filipinler’i küçük ‘kahverengi’ bir kardeş olarak görmesine müsâde edilmeyeceğini ve insan hakları konusunda kendilerine vaaz verilmesini de kabul etmediklerini dile getirdi. Yasay, ABD ile yürütülen dostâne ilişkiler çerçevesinde Washington’dan karşılıklı saygı ilkesine göre hareket etmesini istediklerini kaydetti.

Filipinler’de 30 Haziran’da göreve gelen Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin uyuşturucuya karşı başlattığını söylediği mücadelede uyuşturucu tâciri olduğundan şüphelenilen binlerce kişi güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalarda öldürülmüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD, geçen ay Duterte’ye bu ölümlerin durdurulması ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uyulmasına yönelik çağrıda bulunmuştu.

Daha önce ülkesini BM üyeliğinden çıkarma tehdidinde bulunan Duterte, hükümetinin “bağımsız dış politika” benimseyeceğini açıklamıştı.

Duterte, ikiyüzlü olmakla suçladığı ABD’nin askerî varlığının çatışma dolu Mindano adasındaki durumu daha da kötüleştirdiğini savunarak, “Özel kuvvetler Mindano’dan gitmeli.” demişti. Beyaz Saray, Filipinler hükümetinin ABD’nin Mindanao’daki askerî varlığına son verilmesi isteğini kendilerine resmî olarak bildirmediğini duyurmuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.