Filipinler’de devlet başkanlığı seçimleri sonuçlandı

  • 10 Mayıs 2016
  • 799 kez görüntülendi.
Filipinler’de devlet başkanlığı seçimleri sonuçlandı

Filipinler’de devlet başkanlığı seçiminden, Demokrasi Partisi (PDB-Laban) adayı ve 22 yıldır Davao kentinin belediye başkanlığını yürüten Rodrigo Duterte galip ayrıldı. Duterte, seçim kampanyası süresince tercih ettiği söylem ABD’deki başkan aday adayı Trump’la benzerlik taşıdığı için ‘Filipinli Trump’ olarak adlandırılıyor.

Duterte, dün yapılan seçimlerde yüzde 38,65 oy alarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu.

Liderlik yarışında ikinci sıra 9 milyon oyla yüzde 23 oy oranına ulaşan, eski yatırım bankacısı ve Filipinler’in ilk liderinin torunu Manuel Roxas’ın oldu. Eski öğretmen ve senatör Grace Poe de yüzde 21’lik oyla 3. sırada kaldı. Poe, Duterte’nin zaferini kabul edip “Sonuçlara saygı duyuyorum. Yetki Duterte’de. Ona bir şans verelim” dedi.

Seçimden zaferle çıkan Duterte dün akşam Davao’da yaptığı açıklamada, rakiplerine seslenerek, “Kampanya dönemindeki çatışmacı ortamı sonlandıralım, barışalım.” ifadesini kullandı.

Seçim Komisyonu Başkanı Andres Bautista, yaklaşık 54 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede seçimlere katılım oranının yüzde 81 olduğunu söyledi. 2010 yılındaki başkanlık seçiminde bu oran yüzde 75 olmuştu.

Davao belediye başkanlığını 22 yıldır yürüten ve devlet başkanlığı seçimlerinde ilk defa aday olan Duterte, siyasi hayatında girdiği 11. seçimi de kazanmış oldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.