Filistin uzlaşı hükümetinde görev yapan 11 bakan, çok sayıda idareci ve yetkiliden oluşan heyet Gazze’ye gitti.

  • 19 Nisan 2015
  • 796 kez görüntülendi.
Filistin uzlaşı hükümetinde görev yapan 11 bakan, çok sayıda idareci ve yetkiliden oluşan heyet Gazze’ye gitti.

Filistin uzlaşı hükümetinin bakanları ve yetkililerindenden oluşan heyet, bir hafta sürecek ziyaret için Beyt Hanun Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye geldi.

Filistin Uzlaşı Hükümeti Bayındırlık Bakanı Mufid el-Hasayine, yaptığı açıklamada, “Heyette 11 bakan, çok sayıda idareci ve yetkili bulunuyor. Çözüm bekleyen bütün konularla alakalı Gazze’de inceleme ve çalışmalara başlayacaklar” dedi.

Hasayine, bakanların kriz ve sorunları çözmek hedefiyle Gazze’ye ziyarette bulunduğunu ifade ederek, “Heyet bir hafta Gazze’de kalacak. Her bakan, yetki alanıyla ilgili konuları takip edecek ve henüz çözüme kavuşmayan sorunların halli için çalışacak” diye konuştu.

Hasayine, bütün sorunlar çözüme ulaştırılana kadar uzlaşı hükümeti bakanlarının bir hafta Batı Şeria, bir hafta da Gazze’de görev yapacağını kaydetti.

Heyetin Gazze’ye ulaşmasının ardından açıklama yapan Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti Sözcüsü İhab Besisu da “Filistin uzlaşı hükümeti bakanlarının görevi, uyum sürecini canlandırmak, iki hükümetin (Gazze ve Ramallah) memurlarının entegrasyonunu sağlamak için aktif bir girişim ortaya koymaktır” ifadelerini kullandı.

Uzlaşı hükümetinin, başta memur konusu olmak üzere Gazze’de çözüm bekleyen bütün sorunların aşılması için çalışacağını vurgulayan Besisu, “Görevimiz olumlu bir atmosfer oluşturmak ve sorunların halli için çalışmaktır. Ne elektrik, su ne de eğitim konularında ihmalkar davranacağız. Gazze’nin imarı konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesi için bağışçı kesimlere çağrıda bulunacağız” şeklinde konuştu.

Öte yandan Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, uzlaşı hükümetinin Gazze’deki memurlar ve sınır kapıları konusunda daha önce varılan mutabakat çerçevesinde çalışması çağrısında bulunarak, anlaşma sağlanan maddelerin uygulanmasında keyfi davranılmaması, memurlar arasında ayrımcılık yapılmamasını istedi.

Filistin Bakanlar Kurulu salı günü haftalık toplantısında başta memur sorunu olmak üzere uzlaşma süreciyle ilgili bütün dosyaların incelenmesi için Batı Şeria’daki bakanların Gazze’ye gitmesi kararı almıştı.

Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan 2014’te varılan milli mutabakat sonucu 2 Haziran’da birlik hükümeti kurulmuştu. Ancak ödemelerin yapılamaması nedeniyle Gazze’de eski hükümete bağlı işçi ve memurlar, uzun süredir sıkıntı yaşıyordu. İsrail’in ablukası nedeniyle yakıt krizine bağlı olarak sıklıkla meydana gelen elektrik kesintileri ve sınır kapıları idaresinin hükümet tarafından devralınmaması da bölgede protestolara neden olmuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.