Fransa Senatosunun Tesettür Hususundaki Kısıtlamaları

  • 12 Nisan 2021
  • 4.231 kez görüntülendi.
Fransa Senatosunun Tesettür Hususundaki Kısıtlamaları

Fransa ve dünyadaki sanal ortam kullanıcıları, “Benim Tesettürüme Dokunma” hashtagi ve kampanyası ile Fransa senatosunun tesettüre yönelik kısıtlamaları arttırma kararına tepki gösterdiler. Birçok sosyal ağ kullanıcısı bu kararın İslam karşıtı bir adım olduğunu düşünüyor.

Fransa senato meclisinin tesettürü yasaklayan kararının onaylanmasının ardından ülke içinde ve dışında geniş çaplı eleştiri dalgası başlatıldı. Bu girişime tepki olarak Fransa’daki Müslüman aktivistlerden bir grup özel bir kampanya başlattı. Ayrıca Fransa’daki elitler ve kimi din adamı ve tanınmış şahsiyeti bu girişime itiraz olarak bildiriler yayımladılar. Buna ilaveten Fransa halkının yanı sıra dünya genelindeki sanal ortam aktivistleri hemen harekete geçip bu kampanyaya katılarak Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Müslümanlara karşı baskıları arttırma yönündeki bu girişimini kınadılar.

Kuveyt Üniversitesi hocalarından Abdullah El Şayehi şöyle diyor: ” Fransa’da Sekülerizmin İslam’a karşı düşmanlığın ve vahşiliğin sertleşmesi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un radikal sağcıların lideri Marian Le Pen’e karşı aşırılığını arttırıyor. Böylece Macron seçimlerin kaderini değiştirmek ve kazanım elde etmek istiyor. ”

Fransa senato meclisi son dönemde 18 yaş altı Müslüman kızların bile tesettürlü olmasını engelleyen bir karar aldı. Ayrıca bu meclis, tüm üniversitelerde dini adetleri ve farizaları yerine getirmeyi de yasaklayan tartışmalara yol açan bir fıkrayı da bu yasaya ekledi. Bu tasarı 30 Mart 2021 tarihinde ayrılıkçılık ve bölücülük ile mücadele yasası çerçevesinde onaylandı. Bu kararlar aslında ” ayrılıkçılık ” ile mücadele gibi geniş bir yasanın alt kategorisidir. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen sene bu yasayı tanıtsa da bu yasa azınlık Müslümanları hedef alıp Müslümanların hayatlarının tüm boyutlarına kısıtlamalar dayatması yüzünden geniş çaplı eleştirilere yol açtı.

Kimi analistler, muhafazakarların kontrolünde bulunan Fransa senato meclisinin bu yeni girişimin nedenini, ülkede seçimler zamanına yaklaşılması ve orta sağcıların Müslümanlara karşı girişimlerini şiddetlendirerek ve yabancıları dışlayarak halkın oylarını kazanmak olarak görüyorlar.

Fransa’da İslam karşıtlığı ve Müslümanlar üzerindeki artan baskı eğilimi son yıllarda yoğunlaşmıştır. Şimdi Fransa’nın yasama organı senato meclisi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam karşıtı yaklaşımını destekleyerek bu yönde yeni bir adım attı. Macron’un yaklaşımı ve eylemleri, toplumdaki dine ve dini tezahürlere karşı aktif bir mücadele çağrısı yapan “saldırgan sekülerizme” dayanmaktadır. Tartışmalı ve anti-İslamcı sözde ayrılıkçılık karşıtı tasarıyı eleştirenler şimdi Fransız Senatosunda kabulünün ardından Macron ve hükümetinin tasarıyı yalnızca İslam’ı hedef almak ve Müslümanlar üzerindeki benzeri görülmemiş baskıyı yoğunlaştırmak için kullanacağına inanıyor.

Sanal ortam aktivistlerinden Hasan Kutamış Fransa senatosunun bu kararına tepki olarak şöyle bir Tweet attı: “Fransa’daki tesettür savaşı, bir yandan, Macron ve hükümetinin her düzeyde kitlesel başarısızlıkları arasında sahte zaferler inşa etme girişimidir ve diğer taraftan da her tür İslami kimliğe karşı açık ve net bir durumdur. ”

Başta Müslümanlar olmak üzere Fransız vatandaşları, ayrılıkçılık karşıtı yasanın uygulanmasının ülkedeki bazı dini özgürlükleri kısıtlayacağı ve tüm Müslümanları potansiyel şüpheli haline getireceğini protesto ettiler. Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İslam karşıtı eylemleri tam olarak destekleyip, İslam ile mücadele etmek ve İslami kutsallıklara hakaret etmek için inatçı ve mantıksız bir yaklaşım benimsedi .

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.