Fransa’da kargaşa sürüyor! AB bayrağı ateşe verildi

  • 09 Aralık 2019
  • 2.323 kez görüntülendi.
Fransa’da kargaşa sürüyor! AB bayrağı ateşe verildi

Fransa’da Sarı Yelekliler ile birlikte başlayan protesto dalgasına Macron hükümetinin emeklilik reformuna yönelik başlatılan grev de eklendi.

Fransa’da protestolar şiddetini günden güne artırıyor. Sarı Yeleklilerin ardından emeklilik reformuna karşı grev ile yüzleşen Fransa şimdi de çevre protestolarının meydanı oldu.

Macron’un yönetime geldiği günden itibaren süren protestolar sonrasında halk son çare olarak Cumhurbaşkanı’nın istifasını istedi.

Bu arada gösterilerde AB bayrağının yakılması da dikkatleri çekti. Dün Fransa tarihinin en büyük grevlerinden biri gerçekleşti. Başkent Paris’te hayat durma noktasına geldi, polisle göstericiler çatıştı ve yaralananlar oldu.

Ülke genelinde 250 farklı noktada gerçekleşen gösterilerde katılımcı sayısı resmi verilere göre 806 bin, sendikalara göre ise 1,5 milyonu buldu.

Gösterilerin odak noktası olan başkent Paris’te ise yine sendikalara göre, 250 bin kişi Macron yönetimini protesto etti.

Emniyet yetkilileri, Paris’te 90 göstericinin gözaltına alındığını bildirdi.

Paris’te polis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın etrafında barikat kurarak yoğun güvenlik önlemleri aldı. Başkentte güvenlik için 180’i motorlu 6 bin polis görevlendirildi.

Sarı yeleklilerin de katıldığı gösteriler nedeniyle ülkenin sembolü Eyfel Kulesi kapatıldı, hızlı tren seferlerinin büyük kısmı iptal edildi.

Paris’teki ilk ve orta dereceli okullarda görevli öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80’i iş bıraktı. Fransız havayolu şirketi Air France, Transavia ve Ryanair, greve bağlı olarak yarın da çok sayıda uçuşun iptal edildiğini duyurdu.

Fransa’da akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan, zamanla Macron yönetimine karşı isyan ve öfkeye dönüşen sarı yeleklilerin eylemlerindeki polis şiddetinin bilançosu, ülkedeki güvenlik güçlerinin şiddete meyilli olduğunu ve orantısız güç kullandığını ortaya koyuyor.

Fransız yasalarına göre, güvenlik güçlerinin plastik mermiyle kişilerin kafasını hedef alması yasaklanıyor. Buna rağmen, polis sıklıkla gazetecileri ve göstericileri hedef alıyor./

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.