Fransa’da yeni akaryakıt vergisi 6 aylığına askıya alındı

  • 05 Aralık 2018
  • 1.267 kez görüntülendi.
Fransa’da yeni akaryakıt vergisi 6 aylığına askıya alındı

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Sarı Yelekler’in protestoları karşısında yeni akaryakıt vergisini 6 aylığına ertelediklerini duyurdu.

17 Kasım’da patlak veren ve Fransa’yı yangın yerine çeviren Sarı Yelekler’in protestolarını “Fransızların öfkesini duymamak için sağır, görmemek için kör olmak lazım” diye değerlendiren Başbakan, Edouard Philippe, “Akaryakıt vergisi artışı dahil üç mali önlemi 1 Ocak’tan itibaren 6 aylığına askıya alıyorum” açıklamasını yaptı.

Böylece neoliberal reform programından ne olursa olsun asla ödün vermeyeceğini iddia eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a koltuktaki 18. ayında ilk geri adımı Sarı Yelekler attırdı.

“Devlet, barışın ve kamu düzeninin garantörüdür. Hiçbir vergi, ulusal birliği tehdit etmemelidir” diyen Philippe, “Şiddet durmak zorunda” çağrısında bulunarak şunları söyledi:

“Sarı yelek giyen Fransızlar vergilerin düşmesini ve para kazanacakları iş istiyor. Bizim istediğimiz de bu. Bunu anlatmayı beceremediysem, iktidardaki çoğunluk Fransızları ikna etmeyi başaramadıysa, bir şeyler değişmek zorunda demektir.”

Başbakan, Ocak 2019’da akaryakıt vergisinin güncellenerek daha da artmasının yanısıra motorlu araçların teknik durumu ve gaz salımlarıyla ilgili daha sıkı kontrollere başlanmasının da askıya alındığını duyurdu. Çevreyi kirleten yaşlı araçlara ağır cezalar kesilecek, kontrolü geçemeyen araçlar trafiğe çıkamayacaktı.

Mayıs 2019’a kadar gaz ve elektriğe zam yapılmayacağını da açıklayan Başbakan, Macron’un çevreyi korumaya yönelik karbon salımlarını azaltmayı amaçlayan reformlarının hayata geçirileceğini kaydetti. Ama daha şeffaf şekilde karar alınabilmesi için halkla görüş alışverişine girme süreci vaat etti.

Ancak yurttaşın hem daha az vergi ödeyip hem de daha iyi kamu hizmeti beklememesi gerektiğini, bu yüzden tüm tarafların ödün vermeye mecbur olduğunu savunan Philippe, asgari ücret artışı açıklayacağına dair beklentileri de boşa çıkardı.

Ancak bunlar vergi ve fiyat artışlarında iptal değil de erteleme anlamına geldiğinden, Sarı Yelekler’i teskin edip etmeyeceği tartışmalı.

Nitekim Philippe’in açıklamasına rağmen Sarı Yelekler 8 Aralık cumartesi günü için yeniden geniş çaplı eylem çağrısı yaptı.

Cumartesi Paris’te oynanacak PSG-Montpellier maçının ertelediğinin açıklanması da dikkat çekti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.