General Emir Hatemi: Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duymalı

  • 09 Nisan 2018
  • 995 kez görüntülendi.
General Emir Hatemi: Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duymalı

İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Emir Hatemi, Rusya merkezli RT Arabic kanalına verdiği röportajda Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdi.

“Size göre ABD’nin Suriye’den çekilme veya kalma kararı konusundaki çelişkileri, Amerika’nın Suriye’yle ilgili süren siyasi kargaşası, başarısızlığını kabul etmeme uğraşı ya da başarısızlığını reddetme çabasının bir göstergesi midir?” sorusuna Tuğgeneral Hatemi, “Aslında ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’li askerlerin Suriye’den geri çekilmesiyle ilgili öne sürdüğü iddialarını duyduğumda çok şaşırdım. Çünkü onlar güçlerini Suriye’de konuşlandırıp ülkenin diğer bölgelerine taşıma konusunda birçok plan hazırlamışlardı. Bu sözleri duyduğumda inanmadım ve kendime neden böyle açıklamalar yaptığını sordum. Fakat Amerika’yı iyi tanıdığım için bunun yeni bir komplo olduğunu farkettim. Bana göre onlar şu anda yeni bir komplo hazırlıyorlar. Ancak Donald Trump sözünde durmazsa ülkesinin iç anlaşmazlıkları daha da açığa çıkacaktır. Suriye’de kalma veya çıkma meselesi Washington yönetimindeki farklılıkları yansıtan bir konudur” yanıtını verdi.

İran Savunma Bakanı, Cumhurbaşkan Hasan Ruhani’nin yabancı güçlere yönelik yaptığı Afarin’den çekilme çağrısı ile ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi:

Bunun, İran İslam Cumhuriyeti’nin diğer ülkelerin toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğini koruyup saygı duymak için benimsediği politikaya dayanan ilkeli bir konu olduğunu söyleyebilirim. Biz Türk kardeşlerimize Suriye’de güvenlik sorunları konusunda endişeleleri varsa bunu Şam hükümeti ile bir araya gelerek çözmesi gerektiğini aktardık. Umarım Türk kardeşlerimiz Suriye’nin toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğine saygı duyarlar. Kanaatimce bu (Yabancı güçlerin Suriye’den çekilmesi) çok önemli bir konu, çünkü Şam yönetimiyle koordine olmadan Suriye topraklarına giren yabacı güçler ülkeyi terk etmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.