Güvenlik Konseyi İran füzeleriyle ilgili oturum düzenledi

  • 15 Mart 2016
  • 739 kez görüntülendi.
Güvenlik Konseyi İran füzeleriyle ilgili oturum düzenledi
BM Güvenlik Konseyi’nin ABD’nin talebi üzerine İran’ın gerçekleştirdiği balistik füze denemelerinin, Konsey kararının ihlali olup olmadığını kapalı oturumda görüşürken oturum bildiri yayınlanmadan sona erdi.

Fars haber ajansının bildirdiğine göre, oturum, İran’ın füze denemesiyle ilgili olarak hiç bir bildiri yayınlanmadan sona ererken İran dışişleri bakanlığı uluslararası güvenlik ve siyasi işler genel müdürü Hamid Beidinejad, sözkonusu Güvenlik Konseyi’nin oturumuyla ilgili yaptığı açıklamada, siyonist İsrail’in İran’a baskı yapmak amacıyla bu girişiminin tekrar yenilgiye uğradığını söyledi.

Beidinejad, Güvenlik Konseyi’nin Amerika ve diğer ülkelerin İran’ın füze denemesiyle ilgili görüşlerini aldıktan sonra hatta en zayıf bir bildiri yayınlamadan oturumu sonlandırdığını bildirdi.

İranlı yetkili, oturumda genel havanın İran’ın füze denemesinin Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı bildirisine çiğnemediği yönünde olduğunu belirtirken Amerika gibi bazı ülkelerin İran’ın füze denemesinin bölgede kaygıya neden olduğunu ileri sürdüklerini söyledi.

Toplantının ardından Konsey’deki Batılı ülkeler ile Rus elçinin yaptığı açıklamalar, bu konuda ülkelerin farklı tutum sergileyeceğini ortaya koydu.

İran Devrim Muhafızları’nın geçen hafta askeri tatbikat çerçevesinde balistik füze denemesi yaptığını duyurmasının ardından, ABD, denemelerin BMGK kararının ihlali olduğunu öne sürerek Konsey’i toplantıya çağırmıştı.

Kapalı toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, İran’ın eylemlerinin temmuz ayında kabul edilen BMGK’nın 2231 sayılı kararının ihlali olmadığını belirterek, İran’a yeni yaptırım uygulamasına gerek olmadığını söyledi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise gazetecilere yaptığı açıklamada, İran’ın denemelerinin bölgeyi istikrarsızlaştırmasının da ötesinde 2231 sayılı BMGK kararının ihlali olduğunu iddia etmişti.

Konsey’in İran’a yönelik yaptırım kararı alabilmesi için daimi üye Rusya’nın da muhtemel bir karar tasarısına destek vermesi gerekiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.